Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for June, 2009

Mongol och 30 grader varmt!

without comments

En mongolpipare på Öland och 30 grader varmt i Västergarn. Inte helt oväntat om än inte särskilt vanligt.

Hos mig väcker det minnen 33 år tillbaka i tiden.

Kungen hade gift sig med Sylvia och vår lilla familj, Eva, David och jag hade dumpit ned i Dar-es-Salaam.

Det blåste varmt-varmt och solen gassade medan vi väntade på transport till stationeringsorten, “Shy-bush” två år framåt. Bla fördrevs tiden nedanför hostelet Sea-view och att vandra på de ändlösa ebb-sandbankarna längs Indiska oceanen.

Jag frossade i vadare som jag bara drömt om tidigare. En del vanliga, gnäggande små-och myrspovar och ödsligt visslande kustpipare. Och bland dessa mycket öken-och mongolpipare. Som sig bör oftast diskret tecknade ett-åringar.

Senare fick jag se dem också i sina praktfullaste färger och de var som sagt vanliga.

Sedan dröjde det till Indien 1984 innan det var dags igen. Ohkla vid Yamuna i Delhi. Ännu varmare (+40 grader) och de första sydsträckarna i granna färger.

Till slut har jag observationer från SE Asia fa Thailand och främst vintertid. Med nya kunskaper om raser mm och i högst behaglig temperatur!!!

Nu drömmer jag om en rödbröstad pipare i Västergarnsviken i 30 graders värme – och om så varför inte en KASPISK PIPARE!

Written by Olof

June 30th, 2009 at 3:03 pm

Tårta med dip

without comments

Först en mycket tidig nedcykling till Donnergymnasiet, 05:30 för att hämta tvätt. Går som smorat teamwork med Eva och redan vid 07:00 passerar vi Sanda på hemväg! Plockar litet på vägen; först en vacker rödstjärthane, Så den verkliga go´biten i en ek vid Lazze Gullins, en grön gylling, en gröning. Avrundar sedan kring tjautet med två törnskatarevir

Bra uppvärmning tills 20:30, då Anders hämtar. Eva har laddat en kaffekorg och vi siktar på Lina myr med många giftigheter. Tyvärr störande blåst som inte gav med sig på hela tiden.

Anders rattade skickligt i sitt gamla distrikt och jag fick se nya ställen. Roma slamdammar innehöll såväl gråhakedopping som smådopping. Framme vid Hörsne kyrka påminde jag mig en gammal attackväg mot myren från SW och mycket riktigt hittade vi den. En grann ung kungsörn glider mellan buskarna. Efter en stund får vi närkontakt med en räv som inte hunnit hissa ned svansen, som står rätt upp efter örnkänningen. Innan vi vänder bilen hetsar vi med en eftertänksam och härmande rörsångare.

Upp på östra vägen slår vi till med två spelande nattskärror, Anders Gutekryzzar, liksom på kornknarrar som nu ljuder litet varstans på myren. Vi har också spelande rapphöna och en ödsligt sjungande dubbeltrast och Anders ipod kommer väl till pass för att eliminera en “munvattnande” guldis som i Finland!

Efter en kärrsångare vid vägbron i NE så är vi ute på myrvägen och stannar vid träbron. “Här hörde jag vaktel för ett tiotal år sedan” mindes jag nostalgiskt. Anders slidddrar litet med ipoden och rätt som det är hörs en eller kanske två alldeles nära – så att jag nästan tror att Anders skojar på något sätt! Suveränt.

Vi jobbar vidare längs myrvägen till reservatet. Där hör vi mycket vagt två gräshoppsångare. Anders är mig mycket överlägsen att uppfatta dess högfrekventa och lågintensiva läte. Litet dystert!

Vi inväntar nu nattens clou medan vi mumsar härlig vaniljtårta och kaffe på parkeringen till reservatet.

Dippen blir att för att höra kvällens clou flodisen hade vi behövt gå 100 m från tårtkalaset. Så kan det gå om man inte informerar sig tillräckligt.

Den nya dagen randades med fler rävar, bla en liten unge. Avslutningen innan skön sänggång skedde till de idoga visslingarna från en småfläckig sump i Paviken.

VILKEN NATT!

Written by Olof

June 25th, 2009 at 10:54 am

Revasch

without comments

Efter lättdippen på midsommardagen, drog så svåger och svägerska med Gotlandslinen på söndagen.

Vid avslutningskaffet överflögs vi av två sångsvanar, rena Norrlandskänslan. Sedan satsade Eva hårt med röj och jag satte mig på en riktig tuffing, vedklyvning med vanlig yx och vresigt päronträd – med bar överkropp i brännande sol. Räddades av en klassisk kil i Evas bygdemuseum. Dock inte ryggen som fortfarande bränner på onsdagen – har inte upplevt något liknande sedan 50-talet eller möjligen i Tanzania -76!

Litet lättades väl det hela av en kretsande bivråk, en sjungande höksångare i trädgården och att jag fick i sär alla kubbarna!

På kvällen delvis för att svalka ryggen städslade jag så biken vid 10-tiden. Påpälsad med fantomendressen och vinterhandskar.

V om Paviken skuttade en räv fram och tillbaka över stora vägen samtidigt som den södra trastsångaren skrapade litet grann. Sedan tyst till N Paviksmaderna, dvs ideliga billaster från Gotlandsfärjan passerade söderut – megairriterande. Dock trängde två småfläckiga igenom det trista bruset. Likaledes massor av vattenrallar och någon rörhöna. Även här litet rasp från en trastsångare, den här gången den norra.

Cyklar sedan vidare mot Eskelhem och har direkt något fladdermuslikt som sveper förbi. Oj, en falk, lärk(?) i insektsjakt. Sätter sig på en stolpe. Aha “tids”riktigt en aftonfalk, en hona eller möjligen en dåligt utfärgad 2K-hane. Efter ett tag försvinner den in i ett stort träd och jag fortsätter.

Märkvärdigt tyst. Var är alla kärrsångare iår? Efter några skrattmåsar och inte förrän jag passerar Idån på väg hemåt slår en vaktel några slag. och så dröjer det till nästan Widings innan en gräshoppsångare.

Blev så en igelkottsdans som avslutning när jag huttrande satte nyckeln i låset. Skönt nog besegrade tröttheten den hotande solfrossan. Vilken natt!

Written by Olof

June 24th, 2009 at 4:52 pm

Lättdip

without comments

Jominsann, midsommardagen och Christina rattar skickligt farkosten söderut. Eva har förberett men vi bunkrar rejält på Folkeryds.

I år inga regntendenser och vi avnjuter härliga tekakor med sill och mafs. Härlig avrundning med smältande vaniljknyten medan en ståtlig kungsörn spanar ned på oss. Så via Vänburg till Faludden där vi träffar en hord skådare med ambition på jänkare. Men det blir inget, bara lätt störigt med alla vadarungar.

Vi avrundar vid Grötlingbo kyrka med massor av stenknäckar och en lärkfalk.

Written by Olof

June 22nd, 2009 at 8:59 pm

Posted in Västergarn

Uj

without comments

Back on Gotland!

Inte som att dimpa ned vid Lake Nakuru men ändå.

Alla “vita” tärnor i Sverige från världens minsta, småtärnan till den största, skräntärnan grannt exponerade i såväl Paviken som i Västergarnsviken. I onsdags kunde jag förevisa dem för en begeistrad fastlänning.

Vasst kunde jag lyssna in två trastsångare i Paviken, vilket slutgiltigt bekräftades idag, midsommarafton. Kärrsångare, härmsångare, sävsångare allt drällde in. Liksom havsörn, kungsörn, bivråk, lärkfalk och tornfalk.

I torsdags gjordes ett nästan hopplöst drag med hotande regn, som mycket riktigt stormade in över ön kring halvtvå-tiden. Christina rattade till bilmuseét där Janne mötte upp. Trots alternerande uppgifter som guldfiskande, visade han elegant på gulhämplingbo så att jag trots irriterande konkurrens från Vibble kunde “gaffa in” ett ex. Sedan skjutsade han i ilfart till Fridhem och sjungande lundsångare innan regnet hällade ned och Christina med Eva och Per behjärtansvärt fiskade upp.

Räv, kotte, småfläckig, nattskärra och trastsångare med båda fötterna på tomten gör att nu bara återstår att locka midsommarbesöket att utsträckas till Falis med Wilson och tuvan, samt kanske prällen i Geto.

med reservation för MEGAN EN TRÄSK I LINA!!!!!!!

Written by Olof

June 19th, 2009 at 8:26 pm

Posted in Västergarn

Bubo

without comments

Minsann! Där satt den, en av uvarna på Ullevi. Litet svårt att klämma sig fram mellan några monstertraktorer – inga grållor precis – så jag såg inte om det var Ulle eller Vivi. Men de har uppenbarligen klarat VM-kval, speedway mm.

Kanske inte sååå konstigt, det som vi upplever som störande är ju i det här fallet också skyddande. Hörde idag om hur musmamman kunde stänga av ovidkommande brus för att höra just sina ätteläggars pip. Man drog paralleller till det som jag så ofta tjatar om, tinnitus.

Kanske alla har tinnitus!? Det gäller att kunna stänga av den!

Storhertigen och hertiginnan är uppenbarligen på väg att lyckas.

Written by Olof

June 11th, 2009 at 5:44 pm

Posted in Göteborg

Simsnäppor igen

without comments

Raskt bönhörd eller ett riktigt orakel. Wilson back förkunnade Club-300 igår. På Faludden igen och Tolins har slagit till med besked – grattis!

Förmärks en viss förvirring eller? Tydligen har guruna i RK “bestämt” att det rörde sig om två fåglar förra året. Måste kännas svajigt med en tredje inom ett knappt år, som dräktmässigt ligger någonstans mittemellan de föregående “två”.

Kan det skruvas till så att

Alt1 fågel 3 har en litet senare ruggning i år och efterhand förvandlas till fågel 2

eller

Alt2 kanske troligare att fågel 3 är fågel 1 som kommit litet längre i anläggandet av sommardräkt.

Att det skulle röra sig om tre fåglar är väl ytterst osannolikt om än inte omöjligt.

Med tanke på vad jag skrivit om simsnäppors snabba dräktbyten tycker jag alternativ 2 enligt ovan eller bara en fågel låter sannolikast. Stannar den här fågeln och ruggar vidare till hona så…

Fast visst vore det häftigt om Wilsonsimsnäppan koloniserat Faludden på lilla Gotland!

Written by Olof

June 10th, 2009 at 2:17 pm

Älgfamiljen

without comments

Här kommer Monicas påpassliga bild på älgarna i höstas (11 oktober). Platsen ligger just på andra sidan Lärjeån från den platsen jag såg “mina” älgar (24 maj). Observera kons skelettbleka shanks. Lyste lika bra i sommarnatten som i höstmörkret.

Tack för bilden Monica och grattis till alert skott! Vilken tur att de klarade älgjaktens skott!?

Written by Olof

June 10th, 2009 at 1:51 pm

Posted in Göteborg

Älgarna igen

without comments

Har studerat vidare ifråga om när kon stöter bort fjolåringarna och funnit att de mycket väl kan vara kvar i månadsskiftet maj/juni.

Älgkon är brunstig i september/oktober. Hon har bara en dag för befruktning, då kalvarna får klara sig på egen hand, men sedan återvänder. Om det inte “lyckas” så upprepas dagen efter tre veckor.

Älgkon är sedan dräktig i 8,5 månader och stöter bort fjolåringarna först när hon föder.

Stämmer också med mina iakttagelser. Tre ex varav en föreföll litet grövre med tydligare vita ben! Och så nära platsen för Monicas älgar som kan tänkas!

Written by Olof

June 7th, 2009 at 4:33 pm

Nationaldagen

without comments

Seansen med Brorsan Ritchie på fredagskvällen blev osedvanligt städad och tidig och inte alltför blötlagd. Det sistnämnda trots den geografiska belägenheten, Göteborg contra Gotland.

Bidragande orsak till den lugna kvällen var oväntat besök av brorsbarnen Elin och Anna med brorsbarnbarnet Linnea. Mycket trevligt!

Detta gjorde att jag dristade mig att stängsla stålhingsten för en attack mot Torsviken på själva Nationaldagen. Naturligtvis fick jag litet väta på vägen längs oljehamnarna, men inte mer än att jag cyklade obehindrat och dessutom lyckades klämma en forsärla vid Ryaverken. Roligt där också att jag så exakt lyckats plotta svart rödstjärten – har trots allt fått en viss styrsel på tinnitusen!!!

Väl framme i det “fina” fågelområdet fick jag en liten set-back på för lätt klädsel och den upprivande hockeyfrukosten. Fick uppsöka en avloppskulvert för att inte förorena för mycket. Tyvärr glömde jag nödvändiga utensilier i cykelväskan och fick med rumpan bar hämta desamma.

På håret att jag inte överraskats av Natur-Stig som redan hunnit dammsuga området. Han kunde trygga mina förhoppningar om Pansjo-kryzz på trastsångare och smalnäbbad simsnäppa. Snart hade jag också gaffat in båda arterna från Vadskärsudden. En annan skådare fick riktigt kryss på simsnäppan men nöjde sig inte med att bara höra trastsångaren, den satt på andra sidan Karholmsdammen. Lätt återvändande tinnitus gjorde att jag först hade litet svårt att lokalisera ungefär var den satt – kanske gjorde det honom litet osäker??

Till slut plottade jag den perfekt skulle det visa sig. Jag cyklade nämligen för första gången över till fågeltornssidan. Eller rättare för första gången sedan februari 1980 då Eva, David och jag pulsade i snö på gamla flygfältet och kollade en JAKTFALK. Alltså nästan 30 år senare träffar jag Jan-Åke i kohagen nedanför fågeltornet, av flygfältet finns inte mycket kvar, och får bekräftat var trastsångaren sitter och får närstudier på simsnäppan, som ofta är uppe på leran och springer. Småputtriga obsar på småspov, kärrsångare, härmsångare och näktergal.

På hemvägen två nya Pansjosar, två spelflygande bivråkar och en lärkfalk.

Angående simsnäppan gör jag följande reflexioner. Den hade kraftig/mustig teckning och färger, men de var inte heltäckande nog för en klockrent sommarfärgad hona. Wilsonsimsnäppan i Stockvike i fjol aktualiserade dock att simsnäppor har en mycket snabb och ofta sen ruggning på vår/försommar liksom de har en likaledes snabb och tidig ruggning på hög/sensommar.

Detta gör att ganske många simsnäppor på nordsträck är dåligt eller inte alls utfärgade även vid sen passage. Särskilt har det på våra breddgrader uppmärksammats på brednäbbade, senast i maj på Öland. Den stannade ett tag och de flesta trodde först på hane men snart blev den mer honlik!

Den skruvade kan ju undra var gränsen går för en retursträckande hona med ruggning mot vinterdräkt. Något man sällan ser!

Jag tror att detta var en inte helt utfärgad hona (1K?) på nordsträck.

Written by Olof

June 7th, 2009 at 4:17 pm