Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for April, 2012

Min kamp april 2012

without comments

“Min kamp” hade jag aldrig vågat använda innan Knausgård befriade begreppet.

Det passar utmärkt just nu eller vad sägs?

Piskad att lämna Gotland som fullständigt jäser av högpotent ornitologisk förväntan har jag i pugilistisk anda utsatts för serier av kroppsslag och en och annan käftsmäll. Svarthuvade måsar, härfåglar… en ägretthäger i Paviken sög i mellangärdet och i morse snärtade Anders in en pärla som skakade om, en svarthuvad mås i Västergarnsviken.

Jimme höll med en presumptiv ringnäbbad mås på att sänka mig. Sekonderad av några skåningar lyckades jag ripostera. Men visst var det nära eller vad sägs?

Prydligt jobbat Jimme. Och jag fortfarande på benen.

Den svartvingade gladan i Småland blev nästa storsmocka. Jag vacklade men min mentala träning fungerade, sett tusentals på tre kontinenter så… Då trädde knockoutkungen Lennart W in i ringen – och en klockren på hakspetsen! MINDRE SÅNGLÄRKA i Langstitiviken på 41-årsdagen av hans blåtrast på Hoburgen!! – Han är grym.

Jag kravlade upp på nio. Garderade lamt 16 april med en svarthakad hona i Torslanda

Förnämligt illustrerad av JanÅke N. Västlig typ, alltså fågeln inte JÅN!

Så en grann ringtrast 18 april i Azaledalen med lappuggleupptäckaren Göran Sahlin.

Litet stadigare på benen så den 21 april en svarthakad hane i Fässberg spetsat med forsärla.

Dvärgsparv-Per Arne upptäckare och illustratör. Han är vass!

Nu gäller det att hålla sig på benen till 11 maj för då….

Written by admin

April 22nd, 2012 at 9:52 am

Öl-glor på mossen

without comments

Låter roligare än det ser ut i skrift.

Verklighetsbakgrunden är att sedan jag i övre tonåren börjat dricka öl och med stigande ålder fått (o)vanan att gå upp mitt i natten, har det alltmer blivit ett behov och livselexir. Även vita dagar utan trängningar blir det en tur.

Spanen ut genom fönstren och lyssningarna ut i svärtan har blivit ett måste. Farhågor om sämre livskvalité kommer för mig helt på skam – tvärtom varhelst i världen – Jordanien och en blek dvärguv, Vietnam och en grodmun, Rejkyavik och en flock vitvingade trutar i gatlyktans sken…

Olof Rudbeck bjuder omväxlande jagande kattuggla bland råttorna, födande råget eller ilsksinta grävlingar från köksfönstret. Öppnar man balkongdörren kan man lyssna till berguv och kattuggla.

Ett litet memento dock! – För det allra mesta låter vindens tjut, regnets smatter eller tinnitusens klirrande i tystnaden och ögat stirrar ut i intigheten. Men kanske 10, 15, 20 gånger under ett år – och då!

Onsdagen 4 april lovade en stilla kväll och natt med klart väder, litet kallt kanske, men jag var lättövertalad inför Anders förslag. Sivert S, som vi träffat vid Kronis dagen innan hade lockat med litet ugglegodis, bla vid Sandholme i Sproge.

Fältplanen var Sandholme – över Mästermyr till Gerum – Russparken – så Klintebys-Sanda och hem! Med tur kunde det bli något nytt på årslistan!

Sandholme gav sträckande morkulla, en sporadisk hörd pärluggla, en kattuggla och litet tranor samt kväkande grodor, som förbryllade tills några gräsänder avslöjade bryan i skogen.

Stärkta scannade vi Mästermyr, bara tofsvipor och enkelbeckasiner. Med hoppet om den där tornugglan fortfarande vid liv stannade vi till i Gerum. Men bara en strejkande mjölkmaskin och en råbock attackerade våra trumhinnor.

Så tvärade vi genom skogen till Russparken. Tyst som bara skogen i vindstilla frostnatt. Aj-aj Anders ipod var död. Skulle jag pröva? Visslade litet – och visst var det ett litet ekorrsmack!? Och igen, även Anders apporterade och så i exalterad eufori drog pärlugglan igång en så behövligt värmande konsert. Netop optimalt för mig som så många gånger…

Genomfrusna blev det så ett möjligt “klävitt” vid gamla Klintebys dränkt av en billjudmarodör. Vi hastade till våra tjäll och jag försjönk i cyberrymden till förbi midnatt. Öppnade fönstret efter sedvanlig toa-attack och – herre je! – “po-po-po-po-…”, en pärluggla och så!!! – ho litet lamt men tätt!!! – en hornuggla! Sist det begav sig var på 80-talet.

Fredagen 13 så ett djupt hoande från storhertigen i so och en uppskrämd jorduggla i vargtimmen!

Tala om att öl-glo i mossen

Written by Olof

April 18th, 2012 at 8:54 pm

Posted in Uncategorized

Fjällgäss och prallar

without comments

Fuskade litet på morgonen 28 mars med utcyckling till Fyren. Något tusental ejder, några hundra sjöorrar, gråhakedopping och årets första tärna, en Kentsk.

Anders möter upp efter sommardäcksskift på caretan. Rask färd till Stånga returvattendammar med tidigt dukat påskbord. Ett vimmel av gråhakar, svarthakar m.m. 

Men var är det riktiga påskägget. Vi attackerar över en av dammvallarna. Några grågäss kacklar – och där det ljusa melodiska kacklet och ett, två, tre huven sticker upp på den intilliggande vallen. Tre härligt, läckra FJÄLLGÄSS. Här på fin bild av en av senare års toppbirders på Gotland, Mikael Nils. Han var också vaken upptäckare av den lilla (familje?)flocken den 11 mars, då innanför Lausviken. Dvs Bimbi O såg redan 20 oktober 2010 två gamla och en ung fjällgås vid returvattendammarna! 

Verkligen en kanonstart på Gotlandsvistelsen!

Skulle flytet brytas, åtminstone till del, av det förtvivlade skådandet i timmar genom tiotusentals, ja ibland hundratusentals ejdrar – ja det var frågan! – efter den där PRALLEN. På senare år har jag på min höjd lyckats krysta fram några Queen Eiders but no KING!! Och Anders har stoiskt vägrat kryssa but the KING!

Upplägget verkade följa tidigare års mönster. Den 28 fångade Calle T en Queen i Gnisvärd alldeles efter jag lämnat Kronholmen. Mikael Nils fångade upp den i Visby litet senare.

Den 30 var det så dags igen. Alldeles innan vi parkerat på Kronis passerade denne KING alerta fotografer och skådare Magnus L och Ulf L, i Gnisvärd. Länkar till en av Ulfs bilder. Dennis fångade upp i Visby. 

Vi kontrade lamt med en spetsbergsgås i en ejderflock, en hoper svarta rödstjärtar vid stugan och en svartkråka på golfbanan.

Men vad gjorde det!!!

Den 29 mars hade vi ett hyfsat flöde av ejdrar. Vi tittade söderut så solen var litet störande och flockarna kom nära, snabbt och tätt. 1030 slog jag upp mitt kaffe och öppnade smörgåslådan. Kollade samtidigt men höll på att missa en flock – DÄR SATT DEN!- EN KING! PÅ mitt vrål rusade Anders som satt litet skymd upp till fyren men utan tub och visste inte vad han skulle leta efter. 70 km/h tail off… men, men räddaren i nöden kom med tuben och lungt fiskades den upp av kowan. Anders fick sitt kungskryzz och vi hade brutit en trist trend…

… för under följande timmen hade vi två prinsar, 2K prallar! Vi smäckte också in en tuff pilgrimsfalk, 2K av “calidus“typ.

Den 1 april beskrev en KING en Eriksgata längs Gotlands västkust. Anders tur att i sista stund hitta en KING 0845 vid Kronis. 0855 passerade den Gnisvärd och Mattias G. 0907 passerade den Visby och Dennis och Julius. 0920 passerade den Nyhamn med en massa skådare. Och till slut 0924 Alstädar med giganten Juppen, som avrundade med ytterligare ett ex direkt västerifrån! Vi ville inte vara sämre – avrundade med en vitnäbbad islom som flög söderut!

Till slut åtminstone tills nu blev jag ensam om en praktis 3 april över golfbanan medan Anders drog in vitnäsan, den här gången mot norr.

Ett överväldigande resultat so far – hela fem praktisar förbi Kronis av inalles 8 på sträck förbi Gotland!!! – och ändå ett mediokert ejdersträck!

Written by Olof

April 13th, 2012 at 1:43 pm

Posted in Uncategorized

Från framsidan till …

without comments

Några giftiga obsar på framsidan, Joberg avrundade.

15 mars låg det ett måslik utanför OlofRudbeck 15. Något fångade mitt intresse, och jominsann, en gammal tretåmås – hoppsan ett tomtlikkryss eller…?

24 mars tog jag mig en eftermiddagstitt från plattan och plötsligt ett kackel från väster. Och över mitt huvud ca 60 spetsbergsgäss med någon bläsgås. Hela flocken sågs halvannan timme senare i Mjörn!!!

Men tisdagen 27 mars var det dax att lämna framsidan. Började med en väckelsepredikant från Livets ord som chaffade sin minitaxi – och oss till Säve. Småkul när han accepterat vår ogudaktiga men humana syn på livet.

Än roligare att glatt återse en Anders i bästa form på Visbyplattan. Och via Willys angöra den välstädade röda med vita knutar.

Raskt kastade jag loss och vältrade mig i ornitologiska godsaker på en Svältistur. Stenfalk, trana, skärfläcka och på Utholmen siktade jag en pilgrimsfalk i asken, tre havsörnar och på norra stranden två gråsälar. Mer skulle stunda men dagen avslutades med eld i alla ugnar och härlig stugvärme.

Written by Olof

April 10th, 2012 at 9:44 am

Posted in Uncategorized

Tjäder

without comments

Skådandet förra våren belastades med ett hastigt påkommet rektorsvärf. Men iår…!

Så kom randiga skäl och rutiga orsaker att nästan än mer blocka skådandet denna vår.

Dock har jag kämpat på så gott det gått!

Stegvis har jag tagit mig ur svackan med Rikards bortgång. Ett avgörande sådant steg stod Pascal för.

Söndagen 18 mars cyklade han med mig till Bertilssons stuga vid Lilla Delsjön. Därifrån valda vi den längre västra stigen utefter Ugglemossen. Det blev en härlig tur med mycket lisande snack för min trasiga själ – Tack Pascal. Själv försökte jag återgälda med livsstrategier ur mitt 65-åriga register till nytta för en 15-åring!?

Härligt med termoschoklad och mackor på en kulle i samspråk med Stefan S. Vad gjorde det att vi gick litet fel för den spelgalna tjädern. Härligt och kraftgivande!

22 mars och med nytt mod gjorde jag en “snabbflogg” på några timmar – En timmes cykling, 5 km tuff terräng och med tacksam hjälp från Yngve Eriksson och en lyckad attack mot tjädern. Eller rättare attack från tjädern. Yngve var tvungen backa för ett foto som detta. Eminent plåtat!

Written by Olof

April 6th, 2012 at 2:07 pm

Posted in Uncategorized

In memoriam

with 2 comments

Efter en månads skrivkramp attackerar jag åter tangentbordet.

Min yngre bror Rikard stupade den 8 mars i lägeheten som han och jag besatte i slutet av 60-talet. Vi camperade ihop några år innan jag snärjdes i min sköna hustrus garn. Rikard blev kvar till slutet.

Det är tungt och tomt. Många är de tillfällen som outplånligt fastnat i storebrors minnesbark. Trösterikt är att låta dessa växa vidare och ympas i mina barn och barnbarn.

Jag minns en tidig majmorgon i slutet av 50-talet. Atteplutten i sin diskus till keps, Rikard “Halmtaket” med sin karakteristiska halmvita pottfrisyr och Bror Duktig, som gjort choklad i mögeltermos och sötlimpsmackor med falukorv. Nils och Stina vände sig behagfullt i sina sängar efter en sen lördagskväll i goda vänners lag.

Bröderna, 6, 9 och 12 år gamla, larvade de dryga kilometrarna genom Nolhaga, ned till Mjörn och den vik vi kallade Saxebäcken. Det var spångat ut genom vassen till en fin gräsplätt med bryggor för gäddfångst tidigare på året. Där bekände Storebror färg och plågade de yngre med föreläsningar ur Durango om exotiska änder, skedand, bläsand, kricka. En passerande nötkråka blev absoluta höjdpunkten.

Åter till nuet må Rikards, Ricky Rocks, Moby Dicks minne leva vidare.

Med kärlek från storebror Duktig.

Written by Olof

April 6th, 2012 at 1:41 pm

Posted in Uncategorized