Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

25 oktober

with 2 comments

Fin morgon och jag planerar ett BR (Bird race) by foot i hemmamarker. Anders ringer och hänger på. Vi startar fint, efter förhållanden bättre än 23 (se artlistan). Det skvätter i buskarna, trastar, starar och förstås sidensvansar – vilka mängder. Gott om änder i Västergarnsviken. Allt som allt är vi uppe i drygt 40 arter när vi når fyren. Bonusar är stenknäck, stjärtand och förstås en stenfalk.

Vi bestämmer inget kaffe förrän art 50. Vi behöver inte vänta länge. Det rasslar in hela tiden, alkor, smålom och en hel del sträckande tättingar, en trädlärka, några snösparvar och hundratals sånglärkor.  Snart rinner kaffet nedför våra strupar.

Vår vän från försäkringskassan dyker upp. Han har gjort sin månatliga tur kring Paviken tipsar om en del så vi lämnar Fyren för en rejäl fotvandring. Får omedelbart bränsle på färden när två berglärkor flyger över oss.

 Vid Paviken sveper en ljuvlig gammal hane blåhök runt oss. Skäggmesarna som vi tipsats om behagar inte högflyga men syns och hörs – bäst när en gråhäger flyger över deras vassrugge. Enda örnen för dagen, en havsörn lyfter med byte – en sothöna. Flera smådoppingar och rörhöns litet halvbonus medan en mindre hackspetthane vid Paån är en helbonus.

Det är väl också den unga blå kärrhök som nyss jagade över fälten utanför köksfönstret. 78 arter inte så dåligt!

Nås av beskedet att Janne och Robban nått 87 arter på sin repris på “vår” tur i torsdags. Ett surt grattis.

Written by admin

October 25th, 2008 at 6:44 pm

Posted in Västergarn

2 Responses to '25 oktober'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to '25 oktober'.

 1. Det var djärvt – att avstå kaffe i 50 arter! Tur att ni hade lyckan med er. Det hade ju varit lite trist att åka hem igen med obruten termos….

  /Monica

  Monica

  27 Oct 08 at 12:31 am

 2. Nja, man är ju litet stursk!

  admin

  27 Oct 08 at 7:49 pm

Leave a Reply