Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

BR-Gotland 2010

without comments

Bara några flämt från BirdRace-Gotland 2011 ligger jag på en fjärdeplats. Inte illa med 230 arter mot 222 förra året och en delad fjärdeplats då.

Helt rättvisande är inte detta. Ett antal bryr sig inte om att minutiöst notera allt de ser och bland dessa finns några som helt säkert skulle notera fler arter än jag.

Mina handicap är att ha varit på ön mindre än ett halvår och ha missat hetaste månaden, maj. Den 21 april låg jag etta!!! Jag har dock skådat (ofta hårdskådat!) den tid jag varit på plats och haft den bästa tänkbara back-up. En direkt surkart är grönsångare och det finns några rejäla halsbrännor som alpjärnsparv och grön biätare. De sistnämnda var dock onåbara för mig på fastlandet.

Topp på våren den här mindre skrikörnen i april som sedan dök upp på Sudret, där Juppen fotade.

 

 Andra highlights var bl.a vitnäbbad islom och praktejder.

Topp of the year får väl sägas vara blåstjärten på Närsholmen i oktober. Hela “kitten” kring den var great!!! Oktober var för övrigt mycket givande med många höjdpunkter som stäpphök, brednäbbad simsnäppa och prärielöpare.

Avslutet med en decembervecka kring lucia var tänkt att ge kungsfiskare och dvärgsparv, som båda dippades. Istället strömstare och jaktfalk och med dvärgen bärgad i Möldal var det kanske strået vassare!?

Nåväl siktar att inleda BR-Gotland 2011 med en januarivecka och en glödhet Anders!!!

Written by Olof

December 27th, 2010 at 6:39 pm

Posted in Västergarn

Leave a Reply