Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Februariflogg 2011

with 3 comments

Eva drog till Gotland i tisdags och drabbades av influensa på torsdagen. Knappast min åkomma från Vietnam. Fick läsa på en del innan jag frikändes trots nysningar rätt ut i luften och kringströdda näsdukar.

På måndagen vällde badrumsrenoverarna in, med pneumatiska borrar, munskydd och hela baletten. Säkerligen hade vi ansträngt oss mer att skyddsisolera allt material från damm än oss själva från influensasmitta så…

Samtidigt har jag åkt på kamikazeuppgiften att vara rektor – pensionär, PYTTSAN! Räddare har varit Ritchie som inte aktat att öppna sitt badrum (även detta i behov av renovering – HÖ!), barskåp och öppna famnen för en broder i nöd.

Men hur hinna summering av Vietnamresan, nya skådningar och annat för bloggen. Får bli grymt oordnat utan logisk kronologi. Alltså en av mig utförd tredagars storstadsflogg.

Fredag 18 feb. Startade sent efter nästan hel arbetsdag. Target dvärgsparven. Cykeln rastades ffg sedan före all kyla och snö. En mysskådare på plats. Bra då kunde vi fördela bevakningen.

Den skäggprydde med en evig cigarett som farligt nära satte fjutt på skägget apporterade efter en stund. Och där skulkade den lilla rackaren i litet kratt. “Lifer!”, utbrast skägget. I euforin berikade han mig sedan med en mängd häftig obsar, som en kungsfågelsångare en påsk i sin trädgård. “Vägen var så liten och man ville ju inte ha invasion.” Jag var dock tvungen att flogga vidare.

Plockade turkduva på Älvsborgsgatan och hade tänkt mig mandarinerna vid Klippan, men det bidde istället en pille på Älvsborgsbrons N radiomast. Sedan dusch, middag hos Ritchie innan dip berguv på Ullevi.

Lördag 19 feb. Efter tvätt, fönstertvätt, blomvattning och städning bara obetydligt tidigare ut. Lång transportsträcka längs kajen och över Älvsborgsbron. Men kullen vid reningsverket producerar; först en klocker svartkråka, så pillen på Älvsborgsbron nu från andra hållet och till slut en forsärla bland läckerheterna i reningskaren. Avrundar igen hos Ritchie.

Söndag 20 feb. Nu rejält tidigare men måste också avsluta tidigare med dunch hos Ritchie. Stora svepet Ullevi – dip, Gasklockan – dip över Göta Älvbron hela norra Älvstranden och äntligen vid Färjenäs de två mandarinänderna. Så ånyo berget vid Ryaverken och två forsärlor och en tornfalk. Så retur Ritchie över Älvsborgsbron.

Till detta under samma tidsrum fastän från köksfönstret såväl duvhök som sidensvans. Många mils cyklande, bra för konditionen och hyfsat skådande.

Written by Olof

February 20th, 2011 at 10:04 pm

Posted in Göteborg

3 Responses to 'Februariflogg 2011'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Februariflogg 2011'.

 1. Hej Olof!

  Såg att du rapporterat en svartkråka den 19/2 vid Ryaverket. Skriver till dig eftersom jag två dagar tidigare såg en svart kråkfågel på samma ställe som jag först antog var en svartkråka troligen påverkad av att det i fjol höll till en sådan där och som jag tog kort på (se Svalan 14/2 2010). Fågeln den 17/2 i år satt i ett träd inne på Ryaverkets område ganska nära utkiksberget och jag kunde studera den i tubkikare (zoom 20-60x) under flera minuter. Döm om min förvåning när jag såg näbben och kunde jämföra den i tuben med bredvidsittande gråkråkor. Den var tydligt långsmalspetsad utan kråkornas krökning av övernäbben ute vid spetsen. Även huvudformen avvek något med en toppigare form än kråkornas. Jag kunde inte annat göra än bestämma den till en 2K råka. Tyvärr hade jag ingen kamera med för dokumentering denna gång.

  Vad tror du, är det du eller jag som stringat eller har vi rätt båda två – “two birds theory”.

  Vänligen
  Uno

  Uno Unger

  22 Feb 11 at 3:32 am

 2. Hej Uno!
  Kul att du varit inne på bloggen.
  Angående fågeln så kom den flygande och satte sig med annan kråkfågel i en björk ca 100 m från mig. Eftersom det alltid är en liten utmaning svartkråka contra hybrider contra 2K råka gav jag den rejäl titt-tid. Bullig näbb och huvudform lämnade mig med bara en subtil osäkerhet mot en rejält helmörk hybrid. Samtidigt är jag helt overtygad om din bestämning och det lämnar fältet öppet för den tve-eggade two-bird theory.
  Var det inte förresten häromåret det siktades eller åtminstone rapporterades såväl svartkråka, 2K råka och hybrider längs älvstranden vintertid.
  Hursom detta är den raka redogörelsen och något gift på sanningen kan man aldrig ta i denna värld.
  Hälsningar
  Olof

  admin

  22 Feb 11 at 11:53 am

 3. Hej igen Uno o andra bloggläsare
  Snabbsök på Svalan visar att bådda Uno och jag rapporterat såväl svartkråka som råka under jan – feb iår!!!! – i Göteborg, litet för dylika flyhänta varelser.
  Kanske dags att damma av two-birders-theory -HM!!!
  Allt varmare hälsningar (våren i antågande?)
  Olof

  admin

  22 Feb 11 at 12:24 pm

Leave a Reply