Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Vårflytt 31 mars

without comments

Först en liten hälsning från Ost och Grön, har inget med med grönmögelost att göra förutom den språkliga associationen.

Alltså från Gotland foton signerade TGP och hans nya excellenta adapter. Morotsdyrkande sångsvanar på lerig våråker. På flytt mot norr.

Härligt – va!

Jörgen Ryme sparkade mig litet lagom där bak och föreslog en fågeltur någon dag som inte rullade runt i Kvarnhjulets malande arbetskvarn. Arbetsmiljöverket i Västra Götaland klassar rektorsjobbet som nummer ett vad gäller arbetsbelastning. Går ju dåligt ihop med min arminskt sybaristiska livsåskådning så Jörgens propå gav en snabb vårflytt söderut på “lediga” dagen torsdag 31 mars.

Tämligen kass väder. Start från Joberg i lätt vårdugg med löften om häftigare nederbörd under dagen. Men herrarna välklädda, med härliga matsäckar och ett sjusärdeles humör. Strategin klar med Getteröns bekväma skådarplattform som bas och läge för små utflykter mellan skurarna. Många årsare för mig och kryzz för Jörgen. Alltså smekte Jörgen farkosten, en sprillans super volvo de sex milen söderut längs europavägens böljande akitektur. Jag hann precis fånga en bläsgås bland grågässen vid infarten till Varberg.

Bara en och annan droppe i luften så direkt ut till Gubbanäsan. Sånglärkor, strandskator – det vimlade och luften genljöd av vårens budskap! Ute vid pointen några bevakande uvar. De spanade mot annalkande regn (snö?), dimma och ökad blåst – från fel håll sydväst. Obrutet optimistiska hängde vi in toppskarv, storlom och sjöorre bland annat smått och gott. Toppade med en lustig hybridtyp and. Mest som en bläsandshona, men större och med konstitution åt gräsandhållet, övervingen hade också en bred vit vingbakkant a la stjärtand och på huvudet fanns antydan till ljus månskära bakom näbben. Grundtips bläsandXgräsand som den flög runt med!

När nu farhågorna kring vädret började besannas styrde vi kosan mot komforten på naturcentret. På vägen en gigantisk flock vitkindade gäss på flygfältet och en presumptiv spetsbergare i bortkanten. Vid övre norra plattformen ytteligare skådaruvar som tinade upp när vi hittade en rödspov. Här var multum att spana in, sädesärlor, änder, gäss och vadare som mängder av skärfläckor och storspovar. Efter ett tag dök NaturStig med blomma upp. Litet skämmigt eftersom jag lämnat mässfall till hans exkursionen för några torsdagar sedan – med laga förfall och den gången iklädd arbetskostymen med slips och allt men ändå. Allt frid och fröjd när vi bla fick avnjuta spetsbergaren som kom flygande med några vitkindade.

Vi jobbade vidare från vasshidet med snatterand, skäggmes, sävsparv och gransångare. Sedan tinade vi inomhus i Micke Nords hägn. Fick litet snack med honom och flera andra och inhandlade nya Fågelguiden. En ensam myrspov spanades in med några kärrsnäppor.

Så drog vi hemåt med attackmålen Båtafjorden och Tjolöholm på vägen. Innan dess en pilgrimsfalk vid Bua. Pedagogiskt med såväl duvhök som sparvhök strax innan. Vi fick också våra sångsvanar på leriga leråkrar, tveksamt med morrötter dock. Fjordens fågeltorn nästan dött jämfört med när David och jag gjorde en attack i höstas. men det blev några råkor, en sädgås och en stenskvätta bland krafs som rödbenor mm.

Vid Tjolöholm låg isen kvar och det började snöa. Ändå kunde vi förlänga artlistan med såväl brun kärrhök som fiskgjuse.

Gott avslut på en fin vårflytt. Tack, Jörgen!

Written by admin

April 2nd, 2011 at 2:52 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply