Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Sekundärskådande – sic!

without comments

Det har varit segt med skådandet i år. Vietnam och turen med Jörgen lysande ljus i mörkret. Plus litet annat småplock. Återkommer bla till Vietnam när tid ges.

Tröstplockar först i rapportfloran som blommar allt yppigare i denna osannolika sommarapril anno 2011! Ett flöde av “normala” subrarrisar som  svarthakade buskskvättor, härfåglar och brandkronade kungsfåglar börjar nu spetsas med rarrisar som rostgumpsvalor, amerikanska sjöorrar och kungsfågelsångare.

Snart slår bomben ner. Torsten, vem annars kittlar med några luriga aptitretare

En gammal pilgrimshona på Faludden? Men liten och med en (röd?)brun lyster, som tyvärr inte framgår av fotot. Kanske sydligare blod i omloppet än vår normala pillar?????

Gotland och Torsten producerar! Låga odds på en hybrid vitkindadXfjällgås med ursprung Uppland. Kolla nätet från Djurgården och Hjällstaviken och dokumenterade hybrider från ägg till vuxna fåglar så… Har själv sett ett antal liknande fåglar från mitten av 80-talet till senast för två år sedan bland vitkindade i Västergarn.

Litet kul återkoppling till hybridgåsen från förra sommaren, vitkindadXdvärgkanadagås??? – som tröst i skådartorkan.  Det finns ett stegrat intresse för arten, accentuerat med några obsar i Halland och Getterön. Kul att gå tillbaka och se vad som gick att luska fram via nätet kring spontant inflöde och släktskap till vitkindad och existerande hybrider. Se inlägg från juni förra året!

Jag återkommer om mer vad det lider och njuter en tytande göktyta som Jobergkryzz och några betande rådjur bland vitsipporna.

Written by admin

April 30th, 2011 at 4:45 pm

Leave a Reply