Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Japaner, japaner och törnskator

without comments

Det var inte lätt att vara svensk fotbollsspelare vid OS 1936

http://sverigesradio.se/sida/sok.aspx?q=Sven+Jerring&x=10&y=9

Inte heller vid VM i damfotboll i Tyskland häromdagen!

Japaner, japaner överallt!

Inte heller för en fågelskådare på Gotland, när grannön Öland har

Törnskator, törnskator överallt.

En vacker rödhuvad drygades ut med en läcker stäppvarfågel. Själv kämpade jag på med två vanliga törnskatehäckningar i närområdet – inte fy skam men ändå…

Rödhuvade dyker upp sommartid då och då. Minns med välbehag den som jag cykelkryssade i Eklanda, Mölndal sommaren 1998!

Stäppvarfågel finns bara första svenska obsen sommartid innan denna. Såg ju själv den andra på Au riv i september och hade en trolig i maj och en säker i september samma år, båda vid vägen söder om Västergarn. Dessutom finns redogörelser på bloggen för en observation i oktober 2009 på Vivesholm.

Litet lurig taxonomi gör att man inte riktigt vet om stäppvarfågel skall få egen artstatus eller slumpas med några sydliga varfågelraser i ökenvarfågel (Lanius meridionalis) eller slumpas med “vår” varfågel (Lanius excubitor). Osäkerheten har säkert fått många twitchers att hellre satsa på sångarna i norr eller stäppvipan och de sibiriska tundrapiparna.

Strävar dagligen efter att det skall slå till. Det liksom hänger i luften, en kungsörn här, en havsörn där, så en myrsnäppa i Viken, men det släpper inte riktigt loss. När vimlar det av rött på vadarstranden, när visslar en pipare med grå armhålor snärtigt, när flipprar en träsktärna förbi eller flappar en stäpphök över fälten, ja, när??? Får nöja mig med braskande rapporter och engagera mig om inte annat så i gamla minnen.

Fick ett klurigt band från Gunnar B, som jag har haft fint utbyte med genom åren. Han etiketterade det sydnäktergal men jag kan tänka mig en ordförväxling med det gamla namnet på härmsångare, bastardnäktergal. Vad sägs

http://www.visby-gotland.se/Sydnektergal-Eskelhem.wmv

Jan-Erik E, vän till framlidne Janne Danielsson och av samma skola, lät mig lyssna på en annan bastardnäktergal sas in action per mobil. Här var vi rörande eniga efter att jag genom tinnitusens susningare rört till det först.

När kusin Ulta skickade en fil på en hornuggletiggare tog jag det säkra före det osäkra och lade ut några subtila alternativ innan han kompletterade med en stor brun figur i ett träd – se där en “klocker”!

 vettlefjell

En som varit på alerten senaste året med roliga bilder på mycket spännande är Fredrik S. Senast hade jag förmånen att få vara “med” att bestämma en simsnäppa. Se

http://artportalen.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2011/large/315837.jpg

Annars har det trögat till på artracefronten ligger och tuggar på ca 170 arter och en 25:e plats. När kommer losset???

Written by admin

July 18th, 2011 at 4:45 pm

Leave a Reply