Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Klä-vitt

with 2 comments

Blev litet kort om ugglor sist. Påmindes om detta i morse när jag förberedde Evas avfärd till Gotland.

Med öppet köksfönster till morrongympan lät kattugglan klä-vitt flera gånger sharp kring 05:00. Jag beskrev det som jamande och nasalt, vilket det kan vara, men inte i morse, då det var vilt och “pretending”.

Då kom jag att tänka på släktskapet i läten mellan ugglor och då i första hand våra “strix”-ugglor, kattugglan, slaguggla och lappugglan.

Kattugglans vanliga hoande är “the setter”, finns som intro till “Vetandets värld” på radion, finns också i melodiintrot på “Godmorgon” med P1 och framförallt som ständigt ljudinslag i skräckfilmer.

Slagugglan har en dov och långsam version av detta läte. Lågfrekvent och vittljudande.

Båda har som variant ett pumpande hoande, som i kattugglans fall närmar sig en xylofon-drill. För kattugglans del kan det alltså ligga i närheten av såväl pärluggla som hökuggla.

Lappugglan har en tung och dov, inte speciellt vittljudande version av detta sistnämnda läte som sitt mest frekventa spelläte.

Imorgon blir det förhoppningsvis första höstHönö. Smal balans vind-ickeregn, men jag chansar om det inte öser ner eller är helt stilla klockan fyraochtrettio imorgon!

Written by Olof

November 11th, 2008 at 8:22 pm

Posted in Göteborg

2 Responses to 'Klä-vitt'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Klä-vitt'.

 1. Å, hoppas det inte regnar som ikväll då! Här har ju varit skyfall i flera timmar!!
  Vi hade viss dramatik idag när en sparvhök/duvhök (hur ser man skillnad?) knep sig en skata på vår gräsmatta!

  /Monica

  Monica

  12 Nov 08 at 11:03 pm

 2. Inte riktigt så mycket fastän blött var det!
  Har flera gånger på sista tiden sett en duvhök, en riktig best, som gjort sina lovar mellan ert och Grågåsgatan. Förstås finns det sparvhökar också som spanat in eran matning. En duvhök, hona åtminstone borde kännas (är ju!) väsentligt större än skatan.
  Olof

  Olof

  13 Nov 08 at 9:09 pm

Leave a Reply