Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Landmannalaugar 2 aug 2011

without comments

Sista längsta turen in i vad som ofta sägs vara Europas sista vildmark! Samma förberedelser som igår men rymlig vildmarkstrimmad buss och svenska guiden Lena- Maria, som garanterar punktlighet.

Vi tar väg söder om återtåget från Gyllene Cirkeln i söndags och får se delar av södra kusten. När vi kommer till Sellfoss korsar vi Sog och det torde vara ett tiotal islandsknipor i ett sel i älven. Vi svänger norrut i skuggan av Hekla och ser Skarholtkyrkan från andra sidan. Det var där jag kryssade kniporna i söndags på jätteavstånd.

Efterhand lämnar vi den bördiga sydslätten och kommer upp i mäktiga månlandskap, lava, pimpsten, aska… Inte undra på att på att den vilda jungfruligheten hotas av filmeastiska våta drömmar! Hollywood tränger på, men vi njuter, trots att vädret återgått till det normala, skurar, småkallt, blåsigt.

Ganska tomt på fåglar – snösparvar nya på min lista annars… Landmannalaugar är ett läger med primitiv övernattning, ett hus och och uppsatta tält, men också med en underbar varm källa. Några badar ihop med ett stort antal simsnäppor. Eva och jag avstår för att hinna annat.

Vi lunchar på medhavt forellspett – godislodis!! Så halvannan timmes promenad upp längs en vandringsled. Alldeles fantastiska berg – OCH FÄRGER – man får nypa sig i armen. Regn och turister är utståeligt inför dessa magnifika vyer.

Jag har inga speciella förväntningar om wildlife och tar ett span över en dal med några remote spots – Och där! Yippee!!! En FJÄLLRÄV som lurar runt något intressant och bråkar med en korp. Eva får se den jättefint plus ett franskt gäng – le renard arctique, drar jag till med. Trots att vissa (fårbönder som tror att den prederar på lammungar!!!) påstår att den ökat anser de flesta det som en sensation att en turist får se den lilla räven.

Raskt återtåg till bussen och givet ser Lena-Marie till att samla även badarna i tid. Djärv alternativ väg tillbaka, närmare Hekla med flera “vad”, där bussens egenskaper sätts på prov. Jag lyckas spana in en islom, en jätteflock ljungpipare och fjällripa. Fortsatta dramatiska landskapsformationer och-färger innan vi åter tuffar in i Reykjavik för sedvanligt fiskspett. Jag syndar åter med val och vi har bordsgrannar som gjort stora rundturen, Island runt på en vecka. Dom har missat lunnefågel!?

Somnar sött inför sista dagen, en fridag!

Written by admin

August 7th, 2011 at 2:52 pm

Posted in Resor

Leave a Reply