Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Attack! Augusti 2011

without comments

Den fantastiska Islandsresan interfolierades i Göteborg av en Cackling goose och en portion av bändelinvasionen. Kunde man vara annat än nöjd? Men likt en gammal blodhund som fått upp spåret, aldrig mätt, aldrig helt nöjd och fylld av sprittande oro.

Hade tåget måhända gått? Tunga rapporter från ön i Grodhavet, simsnäppor, både smal och bred, bändelinvasionen, Ola på bettet vid Falis med tjockfotsvibbar och vitvingad tärna – Och så hade Fredrik S fått ett utbrott likt vulkanen Hekla – Sveriges 13:e ÖRNVRÅK! Borde vara cool, vråken såg jag första gången 1977 i Tanzania och jag fick se 3:e fyndet i Sverige på Gotland. Ändå ett stråk av mulna diptankar i horisonten!

På Säve 10 augusti bromsade piloten in planet i startögonblicket, fåglar! Men raskt, no fear och nystart, bara en knapp timmes försening. I Visby sol och Gunillas lugne bror vid taxiratten. Karin bjöd strålande lammiddag och samkväm. Jag sänkte raskt utan betänkligheter tre sjukommatvåor. Inte välbetänkt om…

Anders hade bestämt, utan option, sju i morron bitti, gasen i botten till Alvret! De nyss dränkta dipdimmorna började sakta lyfta, alltmedan natten fortskred och regnet tilltog, men Anders utan nåd! I låga moln, omgivna av störtskurar stod vi klockan 800 torsdagen 11 augusti på plats söder om Muskmyr. Rutinerat hade Anders passerat fågeltornet med några hoppfulla för pool position.

Där på plats fanns två urvassa skådare Johannes R och Ronny J från Växjö. Trots det urkassa vädret plockade de in ett och annat, dock inte… Efter halvannan timme utförde undertecknad sin första konstruktiva gärning efter 7,2:orna kvällen innan, måhända hade de fördunstat? När Växjöiterna drog till panget de övernattat på, för frukost och utchecking bytte jag telefonnummer med Johannes ifall att. Anders avslöjade så ett dolt kort för draget. På Barshageudd hade det setts en korttålärka, en “lifer” för honom.

Verkade rovisdött på Alvret så vi drog Barshage för åtminstone litet kaffe. Fin plats vid sista boden men först lärkan! Och där var den, vilken tur, i tuben kanon, om inte den tunga dipdimman sänkt sig över mig och så försvann den i gräset och bidde till något lärkaktigt. Vi jobbade vidare litet håglösa, försökte med en stare men… Så dök Karin Å med sällskap upp och samtidigt ringer våra telefoner – Johannes! Språngmarsch till bilarna, strunt i kaffet, Formel-1 till Alvret, ett gäng vänliga leenden och där sitter den i en talltopp.

Örnvråken förnämligt infotad av Anders (Han hade krångel med kameran och jag har fått tjata till mig bilden, men precis så här såg jag den!!). Så följde en ny halvannan timme så väsensskild från den förra, med helt suveräna uppvisningar av vråken.

Klokt gör vi ny stöt mot Barshage och med dipkänslan av axlarna så plockar vi korttån trots sämre obsar än när vi inte såg den!!! Ljuvligt smakar kaffet och triumffärd hem. 181 arter och på banan!

Da´n efter gräsklipp 2000 kvadrat, tjockt, högt och blött gräs. Klippo suckar och bolmar svart, men han håller ut. Mattan ser ut som skulten på de hippies som tvångsklipptes av militären på 60-talet. Och jag är lika nöjd som den mäktige fanjunkaren då.

Så dyker den fantabulöse Olas tjockfot upp i rakt motsatt väderstreck, Asunden utanför Slite. Anders gör det enda rätta, drar – turligt nog kopplat till obligation i Fårösund. Jag avstår och ibland är det orätta det enda rätta. Tjockfoten går upp i intet (den har redan återuppstått en gång, så vi får se!), jag fortsätter kryzza på hemmaplan, smalnäbbad simsnäppa, ortolansparv, gulärla och bändelkorsnäbb. Dessutom trampar jag sånär på en grann huggis längst ut på Svältis. Eva litet darrig.

185 ser ljust ut men samtidigt i en lägre division mot de bästa och även alltför långt efter några delgotlänningar. Lennart W drog igår örnvråk, bändel och ljuse på endagarsdrag från fastlandet för 210:e arten. Tornérveckan minsann, var är mitt svärd!

Written by Olof

August 14th, 2011 at 2:33 pm

Leave a Reply