Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Jaktfalk

without comments

Idag kanonvind men hällande regn. Lättjan tog överhanden, det blev morrongympa à la Roberto med inslag av yoga istället och fågelskådarens ständige följeslagare – oron över vad som setts, av andra!

Det har sedan turen till Hönö för en vecka sedan setts “allt” från Kosteröarna till Lomma södra och som vanligt vid ett tags blåsande blir södra Halland och norra Skåne de verkliga knutpunkterna. Båstad hamn med klykor, brednäbba och tärnmås på bekvämt fotoavstånd som bra exempel.

Särskilt brednäbbad simsnäppa hade suttit fint på årslistan. Då hade jag fått hela världens simsnäppesvit i år. Svårslaget med dom gutar som klämt sviten på Gotland i år!! Coolt med sur eftersmak att jag stoiskt avstod.

Även Hönö har producerat, bla. tärnmås, men hela barnbarnskaran var full kompensation i helgen. Har varnat tidigare för små sidstick utanför angivna temat “fåglar och natur”. Vi hade 6 m^2 per person och efteråt kändes ett fysiskt välbefinnande som efter Hönö tor per cykel!

Jaktfalk är en annan art jag varit sugen på. Alltid kul att “dra in” den svenska falksviten under ett år, ofta med tillägget aftonfalk. I år har det varit en osedvanligt lyckad säsong för arten i norra Sverige, vilket väl svarar mot mycket ungfåglar fa på Västkusten och Öland. Men även här gällde fortsatt suktande tills…

Igår var det en sådan där fin höstdag innan vintern, klart, stilla och forfarande varmt. Efter morronstäd och litet jobb, dristade jag mig en tur till Saltholmen, förbi Sahlgrenska via Slottskogen och Mariaplan så sista köret Kungsten – Kärringberget – Långedrag. En dryg trekvarts fin cykling.

Men jämmer och elände hade glömt handkikaren, dåligt omen? På den jättefina utsiktplatsen monterade jag upp tuben, kanske någon kvarbliven alka på det lugna vattnet i alla fall?

Mest ejdrar, skrakar och skarvar. På ett skär låg en hel massa knubbsälar och en annan simmade i sundet ut mot Brännö. En sjöorre och en gråhakedopping vaskades fram. Så plötsligt lätt hjärtklappning när en tornfalk svepte förbi. Blev litet på alerten och spanade in ytterligare tornfalkar och hur ängsliga kråkorna verkade vara, särskilt ute på Brännö.

Och så något stort tungt som viftade förbi vid nordostligaste hörnet. Hårdkoll och efter en liten stund ligger en mafsig falk hitom ön men i riktning mot samhället – JAKTFALK!! Den flyger snabbt söderut och gör sedan ett litet jagande efter måsar vid ån söder om Brännö.

För någon vecka sedan har en ung jaktfalk setts alldeles nära på Galtarö och på Rivöfjorden. Själv har jag från exakt samma utsiktspunkt sett jaktfalk för några år sedan. Till slut knöt jag ihop säcken, men det var “bara” en av fem rapporterade jaktfalkar i södra Sverige denna dag, fyra i Halland!

Written by Olof

November 18th, 2008 at 10:55 am

Posted in Uncategorized

Leave a Reply