Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

“Skomakare bliv vid din läst” 27-28 aug 2011

without comments

Fin uppvärmning på torsdagen 25 aug med först en kungsörn över kaffebordet på Mafrids och sedan en tripple-triss på Mästermyr, 3 kungsisar, 3 lärkfalkar och 3 brunhökar. Så favoritbutiken i Hemse och kräftkalas hos Anders.

Sent och välbehövlig vilodag 26 aug, målning, rengöring av Klippos luftfilter, rastning av Klippo, ngn timmes huggkubbning, inläggning av sill – nåja somnar sött till…

Sydostan, högsommarvärme och sol den 27 aug. Vi bestämmer Suderflogg med bunkring på Folkeryds i Burgsvik. I behaglig tid och i behagligt tempo till Muskmyr, där kända och okända flockats för fortfarande “target species”, örnvråken. Trots att rosenstare och fjällabb rapporterats från Faludden!

Vråken låter vänta på sig, har varit nästan osynlig några dagar. En sedd fjällpipare låter vagt, men vi fegar ur och tar istället in den imponerande samlingen skådare, Hans B, redaktör på RR (RoadRunner inte Rolls Royce men ändå), Mattias B, en Birdfinder som jag träffade på Kronis 1993 – han är artigt igenkännande – inte “Kände knappt igen dig, du är så rund i ansiktet” – artig eller har morronyogan äntligen gett resultat?

Där har vi också en annan Birdfinder, Calle T med framtidens hoppX3 och Thomas från länsstyrelsen och Västergarn, som överraskas att se oss söder om hemorten. Och därLeif H, som har sjätte sinne för var fåglarana finns, vi tjingsar.

Och naturligtvis Juppen, för dagen modetrendsetter med favoritekiperingen, sandaler och shorts, spetsat med en illgrön topp, allt så befriande skiljt från skådares unisona gråställ.

Så dagens skådare, Per Smitten, den glade gamängen som delar sitt skådande med ett konstnärsskap, som rönt framgångar inte bara i lokala organet men också i legendariska BB, British Birds. Han har stor kunskap av dimmorna som omger de Skotska högländerna och singlemalten. Vi kommer också att erfara att konstnären inom honom gjort honom till en mycket god fotograf.

Trots att det illustra sällskapet var väl värd tiden, så drog vi oss upp på Alvret för en stilla stund med Folkeryds delikatesser och Anders mackor. Mumsigt, när en busvissling stör mitt öronsus och jag automatiskt vänder blicken mot Lillmyr och ÖRNVRÅKEN, som nu kommer så outhärdligt fint i bästa läge i bästa ljus och Smitten han smäcker in. Det är alltför frestande, men Per misstycker du så länkar jag istället.

Som sagt busvissling fick vi ingen riktig klarhet i men jag tackade såväl Juppen som Calle, för säkerhets skull. Och tack Per för bilden som såväl illustrerar vad vi såg som den ruggningeffekt jag skrivit om i bloggen tidigare.

Mätta på alla sätt gjorde vi en satsning på Rivet, gott om rapporter på Kaspiska och Medelhavare. På vägen dit fick vi kryssa mellan väldiga havsisar och kungsisar omgivna av ryttlande tornisar. Bidde inte så mycket på Udden, men sir man på, med Anders redan vid ratten allra sista titten en trut på en sten – med litet älgstuk, en 2K Kaspisk trut – satt gött.

Ny frest på fjällisen och nu helt skådartomt vid Muskmyr, förutom nyanlända Claes H, och inte bara hans leading lady utan även Gotlandsracets, Mia H! Flogg efter konstens alla regler ger ingenting och vi ilar ut på Au riv, nu får Faludden chansen. Vi jobber hårt men mest Folkeryds läckerheter och skådare, Mattias B med gäng och Juppen.

Så ett sista ryck, Ringtrastvägen och sir man på en svart rödstjärt och två jagande ängshökar – grann avslutning.

Men man säger ju “Skomakare bliv vid din läst”. Vi beslutar en sillabit med nubbe ute i den varma sensommarkvällen. Kikare och tub som tillbehör. Där en snabb svärm med tio FJÄLLPIPARE, gamla och unga blandade!! Och där en afton – nej, bara lärkfalk. Oj, oj, vi somnar tidigt och sött.

Tur var väl det för natten bjöd stor bullrig cirkus som kulminerade med blixt på knall, så Anders och jag med en knapp kilometers avstånd i varsitt tjäll drog ur alla sladdar.

Därför svårt att få kontakt på morgonen, men 08:45 satt vi på Kronholmen i härlig sydvästan 10 sekundmeter och knivskarp sikt.

Vi har bara hunnit “låna” stolar från bastun och riva ned litet skymmande sly så en fin flock på fyra vadare, 3 FJÄLLPIPARE och en större strand! Herreje, när Anders hittar en mörk labb som härjar runt södra Utholmen. Jag vill inte var sämre utan jobbar in en 1K Medelhavstrut, som efterhand bjuder klockrena obsar. Men dagens clou blir den lilla horisontprick i norr som efter nästan en halvtimme är en ung ljufas fjällabb.

Vi avrundar med att Anders fångar in en ljusfas gammal labb. Och så konstaterar vi:

“Skomakare bliv vid din läst”

Written by Olof

August 28th, 2011 at 2:44 pm

Leave a Reply