Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

“Beema”

without comments

Härligt med denna besättning av högklassiga skådare, Anders. Ola, Per, Tord, Björn, Greg ……!!!!!!

Man går igång. Minns den där Lomma-fågeln. Trodde att det blev något obestämt. Visst var det något liknande kräk där i år igen!?

För många vibbar contra citron, jag länkar

Detta är Pers excellenta bilder från Barshageudd. Ljus näbbas, avsmalnade ögonbrynsband som inte omsluter örontäckarna, mörk tygel och smala vingband! Knappast några citron vibbar. Förvisso lik den här, men den är ju omdiskuterad…

 

… Lommafågeln så utsökt fotad av Björn D. Bestämd till citron men ifrågasatt av många tex Björn D själv.

Orädd som jag är så tycker jag att båda lutar åt gulärla av rasen beema , Syke´s wagtail. Dels har den ett flyttnings/utbredningsmönster som passar med uppträdandet tidsmässigt. Dels tror jag den matchar utseende -och lätesmässigt. Tyvärr var jag väl litet slö när jag såg den i Indien plus att det var litet sent på våren. Jag har på egna fynd från Gotland sedan 80-talet ett “Syke´s?“!!!!

Det finns andra subtila “favoriter” som “taivana” och citronärlerasen “werae“. “Feldegg” känns mer som vårig!

Som en avslutning kan jag nämna att jag många gånger när jag haft mycket gulärlor av olika typer kring mig så har jag suttit och laborerat kring raser. På så skilda platser som i Indien, i Thailand, i Tanzania, i Uganda och naturligtvis i VÄSTERGARN!!!!!!

Nja riktigt till slut…

Hoppas du ursäktar Micke, men den här länken känns som en citron! Det vita ögonbrynsbandet vidgar sig bakom ögat och omsluter örontäckarna, ljus tygel, helsvart näbb, breda vita vingband och litet subjektivt höga ben men mediumlång stjärt.

I all ödmjukhet har jag bara kommenterat bilder och helt utelämnat en av mina favoriter, hybriden!!!!

Written by admin

October 11th, 2011 at 6:35 pm

Leave a Reply