Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Finish oktober 2011

with one comment

Som vanligt sviktar man litet som skådare när man skall byta från en lokal till en annan – ” skomakare bliv vid din läst”. Och skådandet från Olof Rud och Joberg har varit osannolikt bra i september och oktober.

Stäpphök 10 och 17 september, mindre flugsnappare 16 september, taigasångare 9 oktober och så sparvuggla 22 oktober. Grymt och var kunde man se mer. Jomenvisst Gotland i skiftet oktober/november kan inte göra någon besviken även om viss tid är dimma, mörker och nederbörd.

24 oktober landade vi på Visbyplattan. Hyfsat genast, droppade redan da´n därpå in litet på listan som varfågel, salskrake, stjärtmes, vinterhämpling och fjällvråk.

Den 26 slog Anders och jag till rejält. Ett sträckös av framförallt trastar förbi Västergarn toppas med en bändelkorsnäbb. Vid fyren och väldoftande kaffe med godsaker dansar det in en intressant piplärka, som sedan hittas halvvägs mot Svältis, VATTENPIPLÄRKA, en “datumflyttare!!!” vid den här tiden på golfbanan. Den är kvar da´n därpå, även för andra att njuta.

28 blir det stordrag. Saaben victormullrar fortfarande i gammal god stil ut på Faludden. Vi hittar genast den brandkronade kungfågeln ute vid Faluddenfyren – Anders lättnad får de sista dimslöjorna att skingras, han missade igår! Vi träffar  årets skådar”etta” Fredrik Ström alias Mr Örnvråk. Tillsammans skåpar vi in svart rödstjärt, berglärka, skäggmes, mindre sångsvan och rödglador. Belåten handling i favoritbutik i Hemse.

Lustigt nog pratade Fredrik om en varfågel på Västkusten som fotats och enligt honom hade drag av en sydlig variant – för den 29 klipper densamme till med några bilder på en ökenvarfågel på Nyudden, den fågel som väl är min suktare såhär 2 november. Den svarta “phoenicuroides” ses också igen, om samma? – tycks vimla av dom, Skåne, Halland, Blekinge, Medelpad, Tyskland!!! Kontrar lamt med en snösiska på vägen ned mot Svältis.

Hamnar i litet vakuum med dimmor av olika slag; inspekterade och godkända spisar ryker in och läcker, datorn är utnyttjad till sista bytesen och ger snart upp, lantlivet kräver ved, städning, odalhantering mm mm. Men Anders mer rutinerad angående lantlivet fångar in en kungsfiskare i Paån och tipsar om dvärgbeckar i Vgarnviken. Själv mäktar jag med en högst normal varfågel, brunsiska och bläsgås.

Kavlar upp ärmarna!!!

Written by Olof

November 2nd, 2011 at 4:45 pm

Posted in Västergarn

One Response to 'Finish oktober 2011'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Finish oktober 2011'.

  1. Grattis till vattenpiplärkan! Suktar fortfarande efter den på ön. Fastnade den på bild?
    Vänligen
    David

    David Lundgren

    3 Nov 11 at 10:43 am

Leave a Reply