Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Vardag på Hönö 14 dec 2011

without comments

Hösten har bjudit ömsom vatten ömsom vin.

Bra inledning några dagar i september på Gotland med Anders. Forsärla, ägretthäger, nattskärra och höksångar de första fem dagarna i månaden!

Hyfsat flyt “hemma” i Götet toppat med en riktig Hönöraid, ljusbukiga prutgäss, storlabb, fjällabb, mindre lira och grålira på topp.

Så några kanondagar med Anders i Falsterbo. Bara att jag fick ett SverigeXXX, inget mindre än Tönn, den radiomastförsedda större skrikörnen från Estland! Tunga obsar på taigasångare, örnvråk och stäpphök plus mycket, mycket annat.

Hem i början av oktober och nya Hönödrag, 2 stycken med klykstjärtade stormsvalor, bredstjärtade labbar, gråliror, tärnmås, lunnefågel och alkekungar.

Så följer en lång torka med få vattenhål – trots en lång sejour på Gotland i hetaste tiden, men det mesta missas. Vattenpiplärka, bergstaigasångare och jaktfalk uppfriskande i oaserna på ökenvandringen.

Liten ljusning tillbaka på Västkusten med vimmel av sparvugglor och bändelkorsnäbbar i Änggården.

Hösten avslutas och vintern inleds med våldsamma vandrande lågtryck och glödhett på Västkusten, men omständigheterna vill inte. Lyckas till slut ta mig till Askim och en brednäbbad simsnäppa  i december och vintermörkret känns inte helt kompakt!

På Luciadagen den 13:e bestämmer jag mig – Imorgon, oavsett vind eller regn! Inte optimala utsikter, vinden bra men sydlig och regn mest hela dagen. Ändå iväg och fint flyt, nöjd med Evainspirerad nyekipering, buss 18 så 24:an och färjan till Hönö. Lugnt och fint och det regnar inte. Bra promenad Pinan till Kråkudden, allt som allt ca 2 timmar från dörr till dörr. Vadet har förvandlats till ett oöverkomligt sund och jag möter dagens enda skådare, Ingvor S, som gett upp och vänt. Muntrar upp henne med att det alltid finns något litet prång! Själv chansar jag på “livsfarliga stenarna”, man måste memorera in “banan”, stenarnas placering och vattnets rörelse och sedan är “de bar å kör”, som Stenmark sade. Lyckades och ensam i vindskyddet, bara det en framgång. Ett flöde av tretåiga måsar bådar gott. Någon sula och stormfågel  – dock litet långt ut, vinden är väl sydlig. Tuben är precis uppmonterad när en stor tung lom kommer emot mig från norr. Så typiskt för en islom, ofta högt och nära:

Grov näbb, ganska mörk, kraftigt huvud, vit inskärning i det svarta på halsen, kraftiga vingslag med amplitud, rejäla årblad till fötter. Teckningen mörk med diffusa gränser på huvud/hals och något ljusare ryggparti ger associationer till 1 – 2K-fågel. En SVARTNÄBBAD ISLOM!

Litet oturligt alldeles efter lommen anländer Ingvor S ridderligt beledsagad av en ungersven, som burit hennes packning den normala vägen över det nu flyende vattnet. Tyvärr har namnet på ungersvennen fallit bort, men han är synnerligen giftig och på hugget. Vi öser in tusentals tretåar, hundratals tordmular, sillgrissslor, stormfåglar och havssulor. Det är lika mycket tordmular som sillgrisslor, många rastar alldeles utanför oss. Vi ser en knubbsäl och en och annan mörk stormfågel, men inget riktigt ess. Då apporterar vår unge vän. Han har nosat upp en mycket intressant grissla, som har vänligheten att landa utanför stenen:

Han har sett en grissla med karaktär tyder på en SPETSBERGSGRISSLA! Jag får se den på vattnet med två sillgrisslor. Den har en neddragen huva, grövre näbb, svartare dräkt, mindre storlek och jag anar ett vitaktigt vertikalstreck vid näbbasen – verkar nästan 100. Tyvärr får jag inte se den förrän nästan en timme senare när den flyger söderut, då tillsammans med två nya skådare Lars P och Nils A. Först är jag övertygad, men mindre så när jag ser den flygande. Mitt obsande tyder efter några turer mer på en 1K TORDMULE. Litet udda men allt som jag sett faller inom ramen plus att jag kunde ana en liten ljusning bakom öget när den låg på vattnet – contra spetsbergare!

Intressant och jag kan inte annat än imponeras av det fina arbetet kring upptäckten av den intressanta fågeln. Mitt inlägg får inte ses som ett sänkande av obsen utan som ett tillägg i debatten! Alla uppskattar den pulshöjande stämningen i skyddet, den värmer. Liksom solen denna vårlika dag i december!!!

Dags att avrunda för barnbarnen kallar, som Lars P och jag skojar. En gammal toppskarv, en alkekung och så slickas strandkanten av …

… denna så läckra fågel, och så pedagogiskt inte minst tack vare Lars Ps suveräna bilder. Tar mig friheten att länka till Svalan!

Dubbelfläck på undervinge, tvåfärgad näbb, bukighet avslöjar arten, BREDSTJÄRTAD LABB! Jämnbandade armpennor och övergump avslöjar ålder, 1K! Färgfasen torde betecknas, mellanfas!

Tack alla medobservatörer och speciellt Lars för fotona.

Avslutar med att passera icklängre-existerande vadet med 2 skärsnäppor och 3 skärpiplärkor! Sedan barnbarnen!!!! I sanning en ljus grå vardag på Hönö!

PS Idag när detta skrivs har jag varit på Lillhagen och spanat in ca 25 granna bändlar i lärkträden.

Written by admin

December 18th, 2011 at 6:03 pm

Leave a Reply