Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Resumé 19 jan

without comments

Det blåser kuling från öster, kraftig nederbörd och en minusgrad. Perfekt för en resumé kring gårdagen.

Nedanför fönstret ut över hamninloppet ett tiotal vitvingade trutar med åtminstone en av kumlieni-typ. Så startade också gårdagen – redan i gatlykternas sken kunde jag kryssa av skrattmåsar och en hop vitvingade. Den granna avslutningen i skymningen under fönstret bestod av en nästan artren flock på vattnet – 146 vitvingade trutar anförda av en åda och en guding!!!

Gick en liten tur längs stranden österut på förmiddagen. Kom inte särskilt långt för jag var hela tiden tvungen att excersera tuben. Plocka ut de olika måsarna, skilja skarvarterna, scanna lommarna och hela tiden vara vaxs på det litet udda, en jaktfalk, en amris eller… ?!

Träffade en del turister som i mån av fågelintresse bara frågade om harlequin och Barrow´s, dvs strömand och islandsknipa. Tog beslutet utifrån gårdagen att inte ägna någon tid åt dessa. Har allt för bra och mycket obsar av dessa från förra gången, så tiden får ägnas häromkring. Också befogat med tanke på senaste tidens hallaballou och behovet av lugn. Men mest pga den enorma skådarpotentialen runt Reykjavik.

Hade inte tagit många steg innan det började rassla. En islom bland smålommarna, litet toppskarvar, en hundraflock skärsnäppor, ett vimmel av vitvingade med inslag av en och annan vittrut. Jag spottade två presumptiva jaktfalkar. Den ena var ingenting och den andra en havsörn. Så våldsam kalabalik på ön utanför och där rasade den runt, en mäktig islandsfalk. En flock spetsbergare lyfte och landade på vattnet, fem bläsänder kom inflygande mot mig – nej, bara fyra, den femte en hane amerikansk bläsand, säkert samma som rapporterades i Reykjavik 14 jan.

Matt vände jag i min favoritaffär vars priser tyvärr fick systemets av framstå som lågpris! Återgången desto härligare med mer jaktfalk, alkekung, lunnefågel, spetsbergsgrissla mm mums-mums!

Kort téstund med Eva på hotellet och kikaren riktad ut genom fönstret. Tog sedan hamnen för specialstudier av en ringnäbbad mås, senast rapporterad 15 jan – bör vara samma hade ngn defekt på vänstra handen som bra ID. Kunde jobba på gråXvittruthybrider, “amerikansk gråtrut”, “kumlieni”, en enstaka “kvarglömd” silltrut mm En 2K svartnäbbad islom fiskade på meteravstånd.

Skymning och det var dags för saegreifin, sjöbaronen, med hummersoppa och fiskspett. Sedan hotellets Spa med bastu och varmbad till den skitdyra björen (ölen). Kan man sova bättre än på detta!

Written by Olof

January 20th, 2012 at 2:05 pm

Posted in Resor

Leave a Reply