Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Vitvingad trut januari 2012

without comments

 Kan inte förneka att rapporten om en Vitvingad trut 14.1 i Visby hamn i rykande storm skakade om mig en smula. Juppen ringde – Jag hade lämnat ön da´n innan – MED EN FLOGG I HAMNEN!!! Att ringa och meddela Anders och Janne och några timmar senare på cyberorkanvågor höra om det fantastiska fyndet från exalterade lyckliga!! Jag försökte sjunka in i minnet av 12.2 1989 på Näsudden, då Anders Gardelin, Harald Norrby och jag klippte den första “officiella” Vitvingade truten på Gotland och begreppet ADJUNKTSVRÅLET myntades. Icke att förväxla med det redan tidigare kända begreppet ADJUNKTSSKRÅLET.

 Juppen tog den fina bilden nedan! 

 

 

Jorgen

Jorgen

 

 

 Men ett knappt dygn senare blixtrade BMS-larmet på min dator till, en Vitvingad trut vid Göta Älvbron och jag flydde Islandspackningen för en stund. Så satt den där nästan identiskt lik Gotlandsfågeln. Samma ålder 3K och samma typ. En suck av lättnad –
 
– ytterligare några dagar senare frossade jag i vitvingade trutar på Island.
 
Den nominata Vitvingade truten (Larus glaucoides) häckar exklusivt på södra Grönland, varifrån många vintertid drar österut till Island. En del fortsätter längre österut till Färöarna, Skottland, västra Norge och kan vissa år till slut hamna i Sverige.
Den Vitvingade truten tillhör ett –  exklusivt häckande i aktiska Nearktis – artkomplex som också omfattar rasen Baffintrut (Larus glaucoides kumlieni) och arten Thayertrut (Larus thayeri). Dom är snarlika men västerut blir handpennespetsarna allt mörkare, teckningar på huvud och kropp grövre, liksom huvud och näbb är något större och kantigare. I vissa lägen kan nog en gammal Thayertrut tas för en liten och ljus gråtrut. Trots närmast subtila skillnader är detta den förhärskande taxonomiska uppfattningen bland auktorer.
 
Baffintruten häckar – förstås – på östra Baffinön och en del drar vintertid söderut längs östra USA. Thayertruten tar vid på västra Baffinön och västerut längs Kanadas Ishavskust. En del Thayertrutar övervintrar vid USAs Stilla Havskust.
 
I år har hårt väder kring jul på Grönland och västerut längs ishavskusten drivit mängder av Vitvingade trutar söderut. De som hamnat i Nordatlanten har i stor omfattning sugits med av västliga storm- och orkanvindar. Detta har haft till följd att oanade mängder hamnat på Island, Färöarna och österut. I Sverige har setts något tiotal hittills, tom på östkusten, Småland, Öland och som sagt på Gotland. Inslaget av bestämda Baffintrutar har varit markant. En har setts på Västkusten i Halland och igår rapporterades 5 Baffintrutar och 2 vanliga Vitvingade trutar från Hanstholm på Danmarks västkust. Från Färöarna finns tom vibbar om en gammal Thayertrut!
För den som vill jobba på dessa former finns utsökta bilder och kommentarer på Svalan och på
Thayertruten speciellt, en trevlig berättelse med roliga bilder:
 
Island var ju rena guldgruvan med tusentals Vitvingade trutar, många av Baffintyp och åtminstone en av Thayertyp. Den sistnämnda sågs lika bra som Färöfågeln men var mer klassisk! Den stod på några meters håll på en pontonbrygga tillsammans med några Vitvingade trutar, två av Baffintyp och en gammal äkta Gråtrut! Den gjorde också några små flygturer för att visa upp sig.
 
Känns som man varit mitt i detta härliga race!!!
 
 
 

 

 
  
 
 

Written by admin

February 11th, 2012 at 9:57 pm

Leave a Reply