Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Österådalen 21 feb

without comments

Ser inte bra ut för den gråvingade och därmed inte för Århus. 3 timmar på tåget och en massa travande för en hvidvinget måge och kanske, kanske korttået traelöber i Universitetsparken. Nej, dålig option, men hittas måsen imorgon så blir det nog ändå en tur på torsdag!

Idag efter fitnesslokalen och den utmärkta frukosten, tog Eva till kunstmuséet och jag orienterade oss genom gamla spritbrännerier, skumma ölschapp och dolda bordeller. Ack hur oskyldiga är inte vi svenskar!

Vid muséet en mycket fin kulle med gammal kulturskog och arterna rasar in, bjergfink, bogfink, dompap, större flagspett, den kontinentala rasen av spaetmejse, “caesia” och en traelöber – Den låter ty-ty-ty en KORTTÅET TRAELÖBER! Gött-gött och Århusturen allt avlägsnare.

Trädgårdsträdkryparen har spridit sig raskt norrut på Jylland. Tycks vid varmare klimat konkurrera ut den vanliga trädkryparen, som drivs norrut, uppåt längs bergen och till magrare miljöer. En ttk i Ålborg ligger just nu på nordliga fronten för utbredningen!

Vandrade så vidare genom några boklundar och hamnade i ett betat naturområde som om några veckor sjuder av fågelliv – Österådalen! Frusna sjöar och mest råkor. Kunde dock hänga in sånglärka, smådopping och dubbeltrast. Så 3 km “hem” längs Österån med rörhöna, entita och steglits.

När jag mumsande på en thailändsk hamburgare travar längs Mölleåarkaden hör ett välbekant läte – EVA! Så stort är Ålborg! Skönt med en liter Faxe och några spareribs på danskt vis till nu över 50 arter på årets danskelista.

Written by Olof

February 21st, 2012 at 9:27 pm

Posted in Resor

Leave a Reply