Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Fjällgäss och prallar

without comments

Fuskade litet på morgonen 28 mars med utcyckling till Fyren. Något tusental ejder, några hundra sjöorrar, gråhakedopping och årets första tärna, en Kentsk.

Anders möter upp efter sommardäcksskift på caretan. Rask färd till Stånga returvattendammar med tidigt dukat påskbord. Ett vimmel av gråhakar, svarthakar m.m. 

Men var är det riktiga påskägget. Vi attackerar över en av dammvallarna. Några grågäss kacklar – och där det ljusa melodiska kacklet och ett, två, tre huven sticker upp på den intilliggande vallen. Tre härligt, läckra FJÄLLGÄSS. Här på fin bild av en av senare års toppbirders på Gotland, Mikael Nils. Han var också vaken upptäckare av den lilla (familje?)flocken den 11 mars, då innanför Lausviken. Dvs Bimbi O såg redan 20 oktober 2010 två gamla och en ung fjällgås vid returvattendammarna! 

Verkligen en kanonstart på Gotlandsvistelsen!

Skulle flytet brytas, åtminstone till del, av det förtvivlade skådandet i timmar genom tiotusentals, ja ibland hundratusentals ejdrar – ja det var frågan! – efter den där PRALLEN. På senare år har jag på min höjd lyckats krysta fram några Queen Eiders but no KING!! Och Anders har stoiskt vägrat kryssa but the KING!

Upplägget verkade följa tidigare års mönster. Den 28 fångade Calle T en Queen i Gnisvärd alldeles efter jag lämnat Kronholmen. Mikael Nils fångade upp den i Visby litet senare.

Den 30 var det så dags igen. Alldeles innan vi parkerat på Kronis passerade denne KING alerta fotografer och skådare Magnus L och Ulf L, i Gnisvärd. Länkar till en av Ulfs bilder. Dennis fångade upp i Visby. 

Vi kontrade lamt med en spetsbergsgås i en ejderflock, en hoper svarta rödstjärtar vid stugan och en svartkråka på golfbanan.

Men vad gjorde det!!!

Den 29 mars hade vi ett hyfsat flöde av ejdrar. Vi tittade söderut så solen var litet störande och flockarna kom nära, snabbt och tätt. 1030 slog jag upp mitt kaffe och öppnade smörgåslådan. Kollade samtidigt men höll på att missa en flock – DÄR SATT DEN!- EN KING! PÅ mitt vrål rusade Anders som satt litet skymd upp till fyren men utan tub och visste inte vad han skulle leta efter. 70 km/h tail off… men, men räddaren i nöden kom med tuben och lungt fiskades den upp av kowan. Anders fick sitt kungskryzz och vi hade brutit en trist trend…

… för under följande timmen hade vi två prinsar, 2K prallar! Vi smäckte också in en tuff pilgrimsfalk, 2K av “calidus“typ.

Den 1 april beskrev en KING en Eriksgata längs Gotlands västkust. Anders tur att i sista stund hitta en KING 0845 vid Kronis. 0855 passerade den Gnisvärd och Mattias G. 0907 passerade den Visby och Dennis och Julius. 0920 passerade den Nyhamn med en massa skådare. Och till slut 0924 Alstädar med giganten Juppen, som avrundade med ytterligare ett ex direkt västerifrån! Vi ville inte vara sämre – avrundade med en vitnäbbad islom som flög söderut!

Till slut åtminstone tills nu blev jag ensam om en praktis 3 april över golfbanan medan Anders drog in vitnäsan, den här gången mot norr.

Ett överväldigande resultat so far – hela fem praktisar förbi Kronis av inalles 8 på sträck förbi Gotland!!! – och ändå ett mediokert ejdersträck!

Written by Olof

April 13th, 2012 at 1:43 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply