Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Midsommar 2012

without comments

Blev en fin midsommarafton(falk) innan regnen prick 5 på eftermiddagen till min förfäran sänkte hela 11 mm över den grannt gulfärgade gräsmattan. Jag känner i andanom darret från Clippo och vrålet som överröstar min tinnitus.

Till tröst sisådär kvart-i-5, mitt i vimlet av insektsjagande svalor och seglare, en 2K aftonfalk över Lasses åkrar bakom stugan. En lisa för diskaren efter midsommarslaget. Kanske samma fågel som i maj och som TGP så mästerligt fångade med linsen

Tack för dom härliga bilderna, Torsten! Och sannolikheten stor för samma fågel. Alltsomoftast försvinner vårrarrisarna och dyker så upp igen senare under sommaren!

Tornuggla häromdagen fick mig på banan – rejält. Om än inte fullt så tungt så har fa Paviken levererat;

En hona och två hanar brunhök, brunhökar har alltid varianter på promiskuösitet, matar ivrigt. Några havsörnar patrullerar regelbundet, fastän häckning tycks mer eller mindre uteblivet på Gotland iår. En gransångare sjunger litet lustigt i pilbuskaget och i vassen utanför håller trastsångaren igång. Näktergal, kärrsångare, sävsångare, härmsångare m.fl. hörs hela tiden. Ett törnskatepar häckar i norra delen. Minst en småfläckig visslar då och då, även dagtid. Vadare börjar samla på, brushanar, svartsnäppor, glutt, grönbenor mm Hela tiden fiskar världens största tärna sida vid sida med världens minsta, skräntärna och småtärna. Så de matande pungmesarna. Och allt kan hända!!!

På tomten hade jag en intressant Sveriges vanligaste fågel – en så distinkt tecknad och gråvit lövsångare att jag lämnade det läckra frukostbordet för en bushfight . Bidde kanske en nordlig typ!?

Över fälten tävlar de två brunhökshanarna att snabbast knipa en vipunge och återvända till den åtrådda kvinnliga gunsten i Paviken.

Da´n före midsommar på jordgubbsjakt överraskade jag en kraxjamande gylling på vägen mot Sanda och eliminerade ännu en förarglig bogey på årslistan.

Man är på G!

Written by Olof

June 23rd, 2012 at 11:47 am

Leave a Reply