Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Anders strikes

with 4 comments

I onsdags avstod jag – för vilken gång i år? – det förlösande draget. Anders, “birdfinder of the year” erbjöd en pole position som nu blev hans och bara hans. 1K Brednäbbad simsnäppa från brassestolen i nästan för bra läge, kamerans autofokus hann inte med. Inte heller fyrklövern med Dennis och Julius som så lägligt dök upp på brottsplatsen, Au riv, kunde undanröja det lilla smolket med aningen svåra bilder.

Med Anders beskrivning och med devisen observatören bär observationen kunde dimmolnen trängas undan av andra mer behagliga dimmor från de skotska högländerna på kvällen. Till yttermera visso finns belagda och fotade fynd av 1K brednäbbar i augusti i Östersjön (bla från Polen). Dessutom sägs den arktiska våren och sommaren cirkumpolärt ha varit gynnsam för tidiga häckningar (se diskussionen kring juv sandlöpare i Skåne i år på Svalan). Vad gäller fotodokumentation se annan diskussion i Svalan kring ljungpipare vs brushane på bild tagen av Magnus P på Galtarö i Göteborgs södra skärgård.

För visst visar bilderna en brednäbbad, bred näbb, svart/vit dräkt, måslik, vit panna, vitt bröst mm – men allt litet diffust och de breda revärerna intressanta eller???  Viktat med beteendet att beta mycket på land!?

Så hittades samma fågel av Lars B på Faludden två dagar senare. Och de små dimmorna skingrades helt och förvandlades till kryddor i anrättningen.

Stor grattis till Anders!

Written by Olof

August 19th, 2012 at 9:36 am

Posted in Uncategorized

4 Responses to 'Anders strikes'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Anders strikes'.

 1. Hej Olof, tack för en intressant blogg. De här bilderna visar en juvenil dvärgmås. De kan ibland på håll te sig lite lika brednäbbad simsnäppa.

  Med vänliga hälsningar
  Alexander Hellquist, Visby

  Alexander Hellquist

  19 Aug 12 at 11:42 pm

 2. Hej Olof! Läser stundom din spännande blogg! När det gäller bilderna där du och Anders föreslår brednäbbad simsnäppa har jag ett motbud. Varför inte en juvenile dvärgmås? Jämför gärna http://iloapp.segerstadsfyr.se/blog/dagbok?ShowFile&image=1218748854.jpg

  /Vänligen
  Christer Fält

  Christer Fält

  21 Aug 12 at 10:50 am

 3. Måslik var ordet…detta är en ung dvärgmås.

  David Lundgren

  22 Aug 12 at 12:05 am

 4. Hej! Tack för alla fina inlägg.
  Obsen är inte “min” men jag håller med om fotobestämningen! Vidareför till observatören/fotografen.
  De bästa hälsningar om en fin fågelhöst
  Olof

  admin

  22 Aug 12 at 10:47 am

Leave a Reply