Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Midvinter

with one comment

Mörkt och kallt – åjavars det är väl ganska länge sedan den knäppte till på våra breddgrader.

Minns med en liten klump i halsen de första mornarna i Alingsås på 50-talet, när “köllerna” frös till och strömmen glittrade kring iskristallerna i Lillån. Smärtan som nöp i öronen var outhärdligt skön.

Undrar om allt blir litet mer förutsägbart, ramarna blir litet snävare när det mörknar och knäpper till. Så ock för våra flygande vänner. De senaste åren har det funnits två “highlights” på Aves-fronten under midvintern, måsar med vita vingar och piplärkor. Minns med välbehag 2004 då man på en dag kunde skåpa in vitvingad trut, svarthuvad mås och ISMÅS – eller förra året då man drog mongolpiplärka, större piplärka och vattenpiplärka i ett svep.

Följaktligt har man iår kunnat höra om vitvingad trut i Blekinge och ismås i Simrishamn samt själv dragit på och sett hedpiplärka och vattenpiplärka i Halland! Just nu rapporteras bara den vitvingade truten.

Avslutet på Gotland blev gott. Där har midvintern de senaste åren bjudit ett fin gåscocktail på rödbetsåkrarna kring Valle. I år kunde jag klämma, prutgås, vitkindad gås, tundrasädgås, skogssädgås, stripgås, spetsbergsgås och mindre sångsvan bland hundratals grågäss, kanadagäss och sångsvanar.

Back in Götet gav skådningen också några “traditionals”, forsärla i Prästabäcken och skäggmesar i Otterbäcken.

Ser nu fram emot att en svarthalsad trast eller större turturduva dansar runt fågel(Jul)bordet på Bergsbogatan alltmedan vi markburna avhandlar det “riktiga” julbordet!

Written by Olof

December 17th, 2008 at 7:55 pm

Posted in Göteborg

One Response to 'Midvinter'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Midvinter'.

  1. Ni är så välkomna å julafton!!

    Monica

    18 Dec 08 at 10:47 pm

Leave a Reply