Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Anders havsfågelvecka 1: 23/9-25/9 2012

without comments

Äntligen! – en Anders med vikter som beckasinsnäppa och fläckdrill i ballasten. Bra att ha för att inte välta i stormbyarna på Hönö!

Saaben töffade in på legendariska Nice hotels P-plats vid 8a-snåret söndagen 23 september. Bara ett drygt stenkast från OR, där vi tillsammans avnjöt en lätt laxsupé. Anders förmådde tillfullo tillgodogöra sig Evas asiatiska design!

24.9 DAX – men, men sicket väder och vilka utsikter. Förvisso något så ovanligt som en del sol, men ingen vind eller från fel håll – 10 dagar framåt. Och vår strategi som var Hönö först och efterhand söka sig söderut längs olika kustlokaler i Halland och Skåne och kanske avslutning på veckan i Falsterbo.

Drastiskt avstod vi helt Hönö, vilket ju skapade viss ro. Mil och timmar tillgodo och Onsala blev första kontrollen, Mikael K hade haft 70 toppskarvar dagen innan på Malön. Med dålig karta och knappt intrimmade på GPSen var det lika svårt att hitta som för 2 decennier sedan med JJ, också han på jakt efter samma lifer!

– men fram kom vi och vi fick härlig halvannan timme på västkustens rundade klipphällar. Lika runda som knubbsälarna som låg på kobbarna alldeles utanför. “Bara” 60 ex av lifern TOPPSKARV och vi kunde se fram emot en kvällsvirre. I övrigt 2 havsörnar, stenfalk och massor av stenskvättor och piplärkor. Avlägset ut mot Nidingen 2 tretåmåsar.

Så vidare söderut och resans första pilgrimsfalk jagade över Kungsbackafjorden.

På Getterön först till naturcentret och Anders vederbörligt impad av fågelmängden, gäss, änder, tranor, vadare, havsörn och två gamla pilgrimsfalkar bara för att ta det gottaste. Dvs jag lyckades åter vaska fram något i gåsflockarna, en spetsbergsgås. Märkligt nog väckte den en del uppmärksamhet, gåssträcket sent iår!?

 Vi tänkte oss ut mot Gubbanäsan och mellanlandade vid sk fågeltornsparkeringen. Numer är fågeltornet borta och man har istället byggt ett skydd/gömsle vid parkeringen. Utmärkta vadarmarker utanför. Och här dax för nästa rarris, 2 isländska rödspovar.

Lätta att identifiera. Myrspovstor, sällskapade ofta pedagogiskt med en myrspov. Mustigt röda, speciell som det var ungfåglar.

Vid foten av Gubbanäsan hittade vi så vårt Otium för fyra nätter framåt, DHRs Vandrarhem. Med cyberns hjälp hittade vi Anne-Louise, som lotsade in oss via koder, säkerhetsbox och nycklar – till varsitt rum med havsutsikt, rent snyggt och alla faciliteter för en spottstyver. Två yngre män stadigt inneboende à la USA, truckförare resp naturentreprenör.

Vi hann en eftermiddagstur över klipporna med bla en flock på 5 jordugglor och i havet förstås en toppskarv. Vi klämde också en vitbukig prutgås, förmodligen samma som sedan flyttade litet söderut under de kommande dagarna. Så bunkring i Varberg, middag, dusch och artvirren – eller kanske två!!! 

25.9 Underbart att vakna, yoga och frukostera det Anders alert satt fram. Så bara 5 min till eldoradot. Halvoskapligt väder, vass SO, mulet och stänk men skapligt varmt, 15 grader.

10 toppskarvar, 2 blåhökar, en pille, 2 lappsparvar, en blåhake på topp på Näsan innan Reservatet. Där nöjde vi oss med Vadarparkeringen, där vi träffade agent/skådare som hittade rödglada men mörkade stäpphök!? Vi hittade en tredje isländsk rödspov, denne hade ruggat in många vinterfjädrar på manteln. Litet äldre?

Så vidare söderut. Trevlig besök på trevliga lokaler, men fågelkärvt. Bara 5 toppskarvar på Morups tånge och i Korshamn. Kul att träffa Ulf L och vi tittade efter spännande trutar men…

Vi dippade nilgås vid Lynga, men fick enormt havsörnar/gässuppflog, en 1K blåhök och massor av knubbsälar.

Återvänder via Varberg till supé på Bullens skinnfria – MUMS!

 

 

Written by Olof

October 4th, 2012 at 12:43 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply