Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

3: 27-28/9

without comments

Stort gäng, skådare från Örebro fyllde hemmet under natten. De var nästan försvunna när vi gick upp, “Taggade” på väg till Falsterbo.

En liten aning av vind, trodde vi – och drog ut till Nästippen. Men styrka, riktning och befintliga havsfåglar – en tretå mås! Istället vällde Örebrogänget in. Kul! – vi kunde briljera med gråhakedopping, en 1K fisktärna, toppskarvar och pilgimsfalk.

Så blev det reservatet från parkeringen. Två av islandsspovarna och så dagens, en subad/ad SVARTHUVAD MÅS mitt framför alla andra. Nåja, förmodligen samma som sågs någon dag senare i Morup. Förargligt drar vi mytomspunne Ragnar med blomma, Britta vid näsan också – inte meningen. Nåja kärt återseende och …!

Kul att spana in Träslövs läge, Lerjan och Galtabäck. Tunga klassiker med gott om fågel, men utan att hitta det där – denna gång!

Skönt att vi lyckats förlänga boendet och kanske skulle det blåsa. Skönt med bastant kyckling innanför västen.

28/9.

Jo! – Kanske men inget tryck från Nordsjön – på länge. Vi jobbade kanonhårt. Kikarnas kapacitet förlängdes över det uthärdligas gräns, när jag fick in 1-2 stormfåglar och en storlabb. Nåbart blev två fjällabbar och 1-2 havssulor, där visade Anders sin eminens.

Nu kändes det dags att dra vidare. Lite för att mildra avskedet gjorde vi det supereffektivt – en halvtimme och så iväg, personalen och vi fällde krokodiltårar. Snabb koll efter den återfunna näktergalningen på Getterön så mytomspunna och fruktade Wapnödalen norr om Halmstad.

Där en skylt om Tiarp, kanske lilla kvian där, ser fint ut vid det våtdraget. Helvetes mycket bergfinkar och där en brunhök och där en ormvråk.

Anders började inse tidspressen och embarkerade sig bakom Ipaden, när den kom – 2K+ STÄPPHÖKEN. Vi hade hittat platsen! Fanns både adult blåhök och rödglada. DEN höken litet lurig att åldersbestämma. Den hade ett ungt huvud med boa och brunton på översidan, men i vissa ljus försvann detta och den såg gammal ut, ljus, smalvingad med bara en svart kil på vingspetsen. Tror på ganska avacerad 2K om det inte var två olika!?

Det började dra ihop sig, ingen nattlogi, ingen strategi. – normalt mot Falsterbo, men det fanns ju en gulbröstad snäppa på Öland!

Vi var på G, bara att dra kortaste vägen över obygden i Småland, Halmstad – Kalmar, 25 mil. På McDonalds i Nybro fixade vi boende på Kastlösas rock bottom, liten stuga med jogging till faciliteterna! Efter bron drog Anders en hornuggla i ren eufori, ett boende på Öland i skördefestivalen!!!

Written by Olof

October 5th, 2012 at 6:53 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply