Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Svartbent strandpipare

without comments

  Efter ett svajigt samtal med Janne kommer här en kort redogörelse för mitt första möte med Svartbent strandpipare på Gotland – i Västergarnsviken 20 juni 2008.

  Drygt två veckor senare, 7 juli hade Janne och Åke Andersson en liknande individ i Fleringe på norra Gotland.

  Men som sagt i Västergarnsviken på midsommarafton den 20 juni mellan ungefär 0700 – 0720 var jag på plats (sedvanligt badningsspäk). Anders alarmerades och anlände 0745 men missade den förargligt. Det blåste ilsket från SW men jag stod i skydd bakom en liten buske och kunde tuba och kika fint i medljus.

  Den gick omkring litet för sig själv ( ca 20-talet större strandpipare, även yngre i samma område) och flög till vid 2 tillfällen innan den försvann för gott.

  Allmännt var den mycket ljus, den var litet mindre än jämförbara större strand men med proportionellt stort huvud och långa ben.

  Näbben var svart, tunn och spetsig. Benen långa och svarta.

  Huvudet hade en rostton på hjässan som avgränsades mot pannan av ett svart band. Ett svart streck genom ögat. Den hade också distinkta svarta “axelklaffar”. Mycket vitt på stjärten syntes när den flög till, nästan obruten övergump.

  Med rådande dimorfism hos pipare bedömdes fågel vara en adult hane i sommardräkt (aningen “outfadad”).

  Söker man observationer i Östersjöområdet de senaste åren, verkar arten ha häckat på Öland och antalet observationer i Finland, Baltikum, Polen verkar ha ökat något.

    

    

    

Written by Olof

December 25th, 2008 at 7:11 pm

Leave a Reply