Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Blick back on stage 3-13 okt -12

without comments

Mellandag men småputtrig vid fyren, mindre hack och ca 15 trädlärkor gjorde sträckförsök. En havsörn härjade på Utholmen och vi njöt sol, kaffe – mellandag nja!

Den fjärde gutefrämmande regn. Och den så framgångsrika duon Anders-Olof gick skilda väger. Anders till Holmhällar med bror Stigge och Olof provade single!

på eftermiddagen då regnet jagats österut slog Olof till. Innan Anders et con öppnat dörren till Holmhällartjället. 200 bläsgäss i en flock och en DUBBELBECKASIN från Svältisvägen – tungt.

Den 5:te nytt dråpslag från Olof – en JAKTFALK singlar söderut mycket nära Kronholmens fyr. Strax efter passage trimmar den en stackars skarv och visar den stora kontrasten mellan mörka täckare och ljusa pennor på undervingen.

Några timmer senare rapporteras en ny jaktfalk på Öland. Kan det vara den?

Utan jaktfalk replikerar brödraskaran från Sudret med rödhalsad gås och spännande gulbent trut. Detta på lördagen den 6:e, då Olof bara slöar in sjok av kungsfåglar.

Den 7:e knockout !? – Olof tar emot samtal i höjd med Svältis. Euforisk Anders har en STORLABB med en rödglada!!!!!!! Utanför Hoburgsklippan. Olof vacklar ut till Fyren och träffar en nästan lika moloken Mikael Nils – Narda!

Vi tittar och äter våra matsäckar. Spekulerar kring möjliga FLÄCKDRILLEN i Djaupdy så super, fångad av Thomas M, Dennis N och Mariana K da´n innan.

Till slut blir det ett svep nedöver Svältis, snöplig reträtt för Olofs del. Tillslut plåster med en pilgrimsfalk av “calidus”typ som kniper bläsand som dock undkommer.

Hemma skräller telefonen – Mikael! – BLÅSTJÄRT på Nabben – med tillägget en chans till koll på fläckdrillen någon km bort i Djaupdy!

Vi skumpar iväg, lifer för Mikael, som är ett under av lugn och säkerthet. Ändå går det raskt!

Vi sällar oss till ett stadigt gäng efter Gotlandsmått, med många prominenser som Fredrik S, MG-duon från Landsort, Tårtan, Dalatrion Dennis, Thomas och Marina samt förstås Anders och Stigge. Calle T var spottern och hjälten som observerade den elakartade fågeln först, ett avvikande läte och något blått – kanske? En sann spotter hugger likt Calle som en kobra i detta läge.

Många småtrastar är som sagt elakartade om terrängen tillåter. Som lommar tar sig fram under havsytan, springer dessa under skyddande vegetation långt, snabbt och osynligt. En veritabel kurragömmalek. Orättvist tillämpade jag litet fjärranöstern taktik och chansade rätt! – på en gläntremsa med en litet gren på ett pygméträd. Jag var inte helt ensam:

Thomas M, Dennis N och Mariana K var ju dom som definitivt spikade igen fågeln. Men många fick nöja sig med ett fladder och en skymtande orange flank eller blåaktig stjärt. Men kort är gott och kryzzarna myste.

Tyvärr verkade MGna ovanligt dämpade och svaret gavs av osäkerhet kring den drillande snäppan. Landsort ledde ju racet redan 20 juli, där deras specielle spotter, Raul V i en dammsugning av Närsholmen spottade en real spotted. (Den sackade jag ju dumcoolt så…!).

Sedan var det allas vår superspotter by now Fredrik S som slog till med ett foto från Nabben 20 september. Fotogenierna på fastlandet sov inte på saken – en fläckdrill som efterhand blev till en 1K och inte det mer bekväma – samma fågel ruggad till vinterdräkt. Den fick under några dagar förrädiskt sällskap med en snarlik men helt vanlig drillsnäppa.

Och så nu en bit in i oktober åter en vad, vilken? Vi jagade den rejält både 7 och 13 oktober (sista datumet med ingen mindre än Torsten Grön som game-leader) och jag får väl konstatera att det högst sannolikt rör sig om samma fågel 20 september som jag såg 7 och 13 oktober. Fredrik S, vem annars får illustrera.

Fågeln fotad 20 september vid Nabben. Och nedan 8 oktober vid Djaupdy någon km därifrån!

 

 

Spädde på med en Taigasångare den 11 oktober i Botan i Visby. Lika elak i trädtopparna som blåstjärten i undervegetationen.

 

 

 

 

Written by Olof

November 13th, 2012 at 7:26 pm

Posted in Västergarn

Leave a Reply