Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Rhodos 23 oktober

without comments

Min födelsedag började tufft. Blåste nästen bort när jag startade yogan på balkisen. Efter 60 armhävningar och 30 sit-ups tvingades jag retirera inomhus. Blixtarna korsade himlen och regnet vräkte in över mig och yogamattan. Eva snusade dock lungt vidare under mina stön och frust. Vi har ett alldeles underbart rum – stort och spacigt.

I god tid före gryningen stillade sig så väl regn som vind och jag kunde berika artlistan med en dvärguv. Efter den utmärkta frukosten tillsammans med en stor del av finska turistkontingenten utmanade vi de hotande väderprognoserna och tog en promenad längs stranden förbi Gamla sta´n och hamnen. Jag fortsatte sedan längs monument över Greklands övergång från, på G till på dekis. Embryon till en gigantisk marina för världens kryssningfartyg nu belamrad med rostande lyftkranar och grävskoper.

Mina försök att gräva fram något flygbart gick inget vidare tills jag kom till ett smärre åutsläpp – ett delmål på min milslånga promenad. Där en silkeshäger och längs ån bland massor av sädesärlor, två forsärlor och ännu längre upp en cettisångare.

Snart var jag så vid Rhodos Akropolis från andra hållet.  Svarthakad buskskvätta och sammetshätta igen, men också svart rödstjärt och en hoper tofslärkor. Drack en flaska vatten och mumsade nötter samt förlorade mitt sittunderlägg – ändan sitter på kroppens baksida och ögonen på framsidan – suck!

Hem till ett av mina bästa bad någonsin. Kristallklart vatten, perfekt tempererat, Eva och jag nästan ensamma längst ut på udden. Mys, mys på födelsedagen!

Sedan en underbar promenad i solnedgång längs en brant bergsravin, blåtrast och en örnvråk strategiskt på lyktstolpe, på pass för trafikoffrade fyrfotingar. Ute på stenarna gott om intressanta trutar och en toppskarv, rasen “desmartensii”.

Synd att det grekiska turistköket är lika på dekis som nationen som helhet, men ölen var utmärkt. Det känns också som artlistan börjar anta rimliga proportioner.

Written by Olof

October 24th, 2012 at 8:00 pm

Posted in Resor

Leave a Reply