Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Rhodos

without comments

Rhodos,

 sisådär 8×4 mil, rundare och hälften så stort som Gotland – med dubbla folkmängden. Mindre än 2 mil från turkiska fastlandet. Högsta punkten på över 1000 möh.

NO-spetsen utgörs av Rhodos stad med hamn och en Gamla Sta´n omgiven av en ringmur, ett världshistoriearv. I staden sydvästra del reser sig en delvis skogsklädd kulle, ofta kallad Monte Smith. Där finns spektakulära fornlämningar som innehåller ett akropolis, en hippodrom, en amfiteater mm.

Vi bodde på hotell Cactus längst ut på Udden i NO. Utsikten från vår balkong på 6:e våning över en liten minipark, ett lågt akvarium och den så här års nästan folktomma beachen var mil av hav in mot Turkiet.

Skådarstrategi

Var på Rhodos 1989 i skiftet maj/juni. Då ett suparställe med några refuger på östra kusten för barnfamiljer resp samkönade par. Men billig sprit och håll-i-gång var main targets. När jag på morgonen lämnade hotell Diana och min tillfällige rumskompis, fick jag kryssa mellan mänskliga alkoholruiner.

Detta faktum och att det saknas suktararter på ön har avhålligt allvarliga skådarattacker. Artlistan på 283 arter är synnerligen tunn för regionen och fågelrapporter saknas nästan helt.. Hade rödnäbbad trut, örnvråk, svarthuvad sparv och rostsparv (enda lifern!) på önskelistan 1989 och fick in alla.

Rimligen bör ön ha en uppsamlande effekt som sydvästligaste utposten av Turkietkomplexet. Men det huvudsakliga sträcket följer helt andra rutter längre österut, så det bör mest vara stragglers och ingen seriös skådare satsar en vecka eller mer att söka presumptiva stragglers bland raglande nordbor.

Inte alltför seriöst resonerade jag att nordostspetsen, alltså Rhodos borde vara bästa stället, särskilt som det innehåller några skapligt attraktiva biotoper som Monte Smtih och själva Udden. där vi bodde.

Blev alltså genomslött upplägg med dagligen en 20-minuters promenad till Monte Smith och någon timmes skådande där, några alternativa promenader längs östra och västra stranden plus mycket tid och skådande på Udden.

Slött kanske inte är helt sant för detta sätt ger ju närmast ingen tradig transporttid. Tid som istället kan användas till skådande och annat.

Åtminstone i det här fallet kan jag inte tro att jag sett så mycket mer med ett annat upplägg. Men det kräver helt säkert en positiv attityd för inledningen innehåller mest kråkor, gråsparvar, stadduvor och första medelhavstruten får tjäna som första upptjack. Lätt att misströsta och hyra en bil och fräsa ön runt några varv eller sälla sig till den raglande massan.

Till slut skall väl sägas att “the good ol´time” är förbi och Rhodos har alltmer börjat turistas av pansjosar och småbarn särskilt så här i säsongslutet – mycket lungt.

Artlistan finns som page i högra kolumnen.

Written by admin

November 7th, 2012 at 8:47 pm

Posted in Resor

Leave a Reply