Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Vitvingad trut

without comments

Da´n för da´n och flunsan eller ngt förskräckligt derivat till denna har tagit strupgrepp på mig för andra gången denna säsong. Ack-ack och när jag så orkar ut i cyberrymden har Fiskhamnsräven Stefan Svanberg slagit till, en vitvingad trut i Fiskhamnen.

Litet av en tradition. Minns hur David och jag sprintade från Stigbergstorget till Fiskhamnen på Nyårsdagen 1994 för att tillsammans med några under natten tillresta 08or bese en 3K vitvingad trut, som upptäckts dagen innan – då som 2K! Därpå raskt på tåget till Gotland.

Vintern 2004-05 vimlade ju av vitvingar, ismås i Lerkil, svarthuvad mås i Klippan och så en vitvingad trut i företrädesvis Fiskhamnen. Jag såg den dock ett par gånger på Hisingssidan.

Avstod stoiskt att dra på julafton men cyklade under djupa rosslingar ned till Fiskhamnen på juldagsmorgonen. Litet lömska halkfläckar men i övrigt underbart, kring nollstrecket, sol och ett labert drag från ost.

Men tomt och litet dystra nunor. Mitt “vita” finger blev extra vitt och okänsligt, kyla och psykosomatism. Efter en timme och bara en duvhök gav jag upp och önskade de kvarvarande ett falskt lycka till. Efter Stena tänkte jag vika in mot Järntorget, men kämpaglöden tog överhanden. Litet vitfågel låg på vattnet utanför Älvsnabbens hållplats vid Rosenlund. Bara gråtrutar, skrattmåsar, någon fiskmås och havstrut samt ett ejderpar som livade upp. Ringde Eva, som inte svarade och manövrerade kikaren med vänsterhanden, när en trut flög nedströms älven:

DEN VITVINGADE TRUTEN!!!!

Hej och hå så det kan gå! Vänder åter till Fiskhamnen och efter dryga fem minuter träffar jag David Lundgren – mycket skicklig fotograf som tog bilderna på “min” vitvingade (OBS VITVINGADE!!) tärna i Paviken i våras. Han var den ende som sett truten, som landat på vattnet men sedan försvunnit.

Efter någon minut dök den så upp för kanonobsar ( se Svalan och bla Davids bilder!).

Slutet gott allting gott och efter mindre än en halvtimme en härlig juldagslunch med efterföljande nybakta saffransbullar – mums fillibabban!

BESTÄMNING

Tämligen klassisk bestämning men med ett tydligare än vanligt oljigt shine över fa kroppen. Detta kan “manipuleras” i olika ljus och med filter. Om ni tittar på bilder från Svalan på datorn och vinklar skärmen förstår ni vad jag menar, om ni samtidigt tänker att detta är en ganska kallt vit/gråfärgad fågel. Kan detta ge vibbar om ett litet västligare ursprung!?

Den har en mörktonad blaffa som vidgas från ögat över örontäckarna och gör den ngt brutna vita ögonringen mkt distinkt (allt typiskt 1K vitvingade). Näbben är tydligt mörkspetsad till 1/2 och dens kraftighet och fågelns hela kroppshydda gör att jag tror att det är en hane.

Written by Olof

December 25th, 2008 at 8:22 pm

Leave a Reply