Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Truten

without comments

Börjar ladda för en bra skådarstart på 2009. Den vitvingade truten är ett gott hopp.

De senaste dagarna har den visat ett födooppurtunistiskt uppträdande som är mycket typiskt för fa vitfåglar.

1. Fiskhamnen är naturligtvis “place in the sun”, inte nog med rikedomen av favoritfödan fiskrens, intöffande fiskebåtar drar gärna med sig fåglar utifrån Havet. Nackdelen är långhelger utan aktivt fiske och att de biffigaste havstrutarna och de dykande skarvarna då tar över det som finns.

2. Klippan. De vekare tar då sin tillflykt till mer “enkel” matning, huvudsakligen bröd till fa änder. Klippan är närmast. Den svarthuvade måsen förblev där under några vintrar. Kanske var Hamnen för tuff.

3. Slottskogen. Kraftigare matning än Klippan men litet längre från Älven, “pulsådern”. Typiskt dyker fa de litet vekare sällsyntheterna upp där då och då. Typiskt nog var den vitvingade där ett viftande i söndags.

4. I övrigt finns mängder av mindre matningar, fisket längs kusten och icke att förglömma den gamla tippen uppströms älven som drar.

Men eftersom den vitvingade hittills rört sig Fiskhamnen – Klippan (- Slottskogen) så känns det hoppfullt.

Inom Göteborgsområdet finns rapporter senaste veckan om en möjlig jaktfalk i Billdal, som nämnts den vitvingade, kungsfiskare, vattenpiplärka, forsärla, strömstare, skäggmes och snösiska.

På ugglefronten som är het iår finns bud på sparvuggla, kattuggla och berguv. Litet utanför området såväl tornuggla som hökuggla.

Inte långt iväg är fortfarande hedpipen glödhet. Plus att det bara behövs ett litet pust från väst så startar 2009 lika hett som 2008!

Written by Olof

December 30th, 2008 at 3:19 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply