Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Floggloggar

without comments

Och bilar kan tilläggas!

5 dec klockan 0800. Bilen strular! Jag utanför garaget, David innanför. Smet in med tuben som misstänkt bazooka men…

Halvdöd bil. Sköttes perfekt av David. Fick luta mig skönt i schäslong i två timmar, sedan spann vi iväg. Njöt kaffe och härliga stektäggmackor förbi Sandsjöbacka där vi hade kunnat klämma dagens art en hökuggla.

Blev istället sedvanligt scoop på Getterön. Den här gången skäggmes, havsörn, fjällvråk, enkelbeck, fjällvråk plus ngn hybrid plus litet annat och en dj-la massa gäss.

Lagom nöjda drog vi så efter Davids strategi Björkudd, S om Galtabäck. Bra! – inte mindre än tre jordugglor, sävsparv, sånglärka och bra uppfattning om konsekvensen av NOvind med många minusgrader under en period. Låser till det mesta!

Vi förflyttades oss till sist upp mot Galtabäck, tornet och skäret. Blåhök, vinterhämpling, snösparv, en storspov och en bläsand samt långt ut över havet en flyende flock spetsbergsgäss.

Tack, David!

Så tisdagen 11 december och mirakulöst nog landar jag på Visbyplattan 10 min före estimated time!!! Klass-2 varning – jag varnar för vargen!

Där Anders med nya caretan, rena landrovern och jag tänker på hur jag plöjde väglöst land i Tanzania för 35 år sedan! Litet blek om nosen var han efter en vinterkräkattack men med focus på attack!

Nästa dag i ett smidjebälte av Kung Bore pulsade jag ut till fyren. Smådopping, taltrast, havsörn, stenknäck knäckte jag till fyren, där Anders och blötsnö mötte. Uthärdade ett kaffe innan reträtt. Margaretha hade superåket idag.

Knäckte mig nästan med snöskottning – klassiskt i mogen ålder, så vår kvällsblot blev litet frukt och en sockerkaka innan tidig sänggång.

12 december fortfarande hänvisade till den lilla vita med raggardörr. I jämra bistert väder en klädtaktisk blunder, varken ylleunderställ eller isländska fiskskinnströjan. Trots det skåpar vi hem 20 snatteränder och 30 salskrakar bland tusentals fa viggar och gräsänder. Trots 20 år som klitehamnare nog litet av ett personligt decemberrekord i hamnen!

Vi frestar också Vallefälten med en liten huttrande kanada-och grågåsflock samt två granna kungsisar i varsin ektopp.

13 december och vi pösar  iväg med luciakronorna i topp skrudade i yllestället och fiskskinnet – Och framförallt i folkvagnsversionen av en landkryssare som gör att mötande lastbilar känns som små larver. Inget kryzz går säkert.

Ändå sviktar jag när Anders föreslår Bodudd. Minns med fasa när Magnus på berget och jag körde fast där för sisådär 25 år sedan. Anders frustar självsäkert och låter kryssaren elegant forcera den djupa snön.

Jag pustar ut men kryzzen uteblir. Änder även här, bla ett 30-tal bläs och ngra snatter – och havsörnar. Litet tappra tättingar, mest pilfinkar men också sånglärka, stare och lustigt nog en mindre hackspett på stekeljakt i nyponbuskarna.

På väg i bilen avrundar vi med dagens fågel. Jag uppfångar i ögonvrån en förlängning av en stängselstolpe – en präktig, ljus, ljushättad pille av nordlig typ – “calidus”? Blodsmak bakom ratten, “här går det snabbt”, så Hoburgsparkeringen med en flock kungs-och havsörnar kring klippan när vi suger på kaffet.

Det börjar nästan mörkna och vinden tar i, skönt att plöja ut på Rivet i högönsklig välmåga, “här går det undan”!!!… Och där sitter vi! Tar en stund innan de snabbt snurrande hjulen under en blickstilla bil övertygar. Någon timmes grävande med händer och isskrapan, bärande och lyftande och inte en centimeter fram eller bak och gamarna, förlåt örnarna börjar cirkla allt närmare. Margaretha som skall ha limon till sta´n måste meddelas. En kvinna! – och inte två gamla machostötar och innan vi vet ordet av så kommer Lars E M tryggt skumpande i sin traktar. Han hivar ut en gammal lina och rycker upp den litet stukade kryssaren med litet stukat manskap inte mindre än tre gånger.

Människans läkkött är gott även efter pensionen, åtminstone med den goda omvårdnaden av räddande ängeln Margaretha, krätstjärtspasta till ett pärlande vin. Och manskapet tillbaka i god form!

Stort tack till Anders för detta äventyr och stort tack till Margaretha och Lars-Erik som såg till att det inte blev för mycket äventyr!

 

Written by Olof

December 16th, 2012 at 8:54 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply