Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Sista/första dagen 2012/13

without comments

Sista dagen 2012 i siktskåran, det är kväll 30 december och snart ett nytt år 2013.

2012 startade med en rasande start på Gotlandslistan. Efter 14 dagar låg vi i topp, Anders och jag. Inga superrarrisar men gediget.

Tyvärr ramlade rarrisarna in lagom till att jag var tillbaka i Götet. Kompenserade med en härlig vecka i Reykjavik, förstås vitvingade trutar på längden och bredden. Men också jaktfalkar, fjälluggla, ringnäbbade måsar, valross och späckhuggare som appetizers!

En liten Danmarkstur innan februari gått till ända. Ingen gråvingad trut men litet småputtrigt som trädgårdsträdkrypare och bomlaerker.

Trevligt mellanspel med exkursion till Amundön med GOFs seniorer innan nästa Gotlandsattack. Grymt framgångsrik, praktejdrar i aldrig tidigare omfattning, islommar, svarta rödstjärtar, fjällgäss, ringtrastar, gulhämpling mm på bara tre veckor i början av april! Men tungviktarna på Gotlandslistan ouppnåeliga!

Tillbaka på framsidan lyckade drag på svarthakad busk, 2 ex och så superdraget med David 8:e maj, amerikansk sjöorre och vitnackad svärta i gigantisk sjöorreflock vid klapperstenen i Påarp. Föga anade vi att vi prickade en problematik, som kom att rasa ett halvår senare, när vi påpekade hur svår amerikanen var att arta head-on.

Detta finns anledning att återkomma till och ger kopplingar till artning generellt mellan närbesläktade snarlika artpar utanför respektive utbredningsområden.

David och jag gjorde ett sådant jobb med en grönlandsgås på Getterön 6:e juni.

Så ny flygande start på tredje Gotlandsturen. Förstås Anders vid ratten eller cykelstyret till såväl flodsångare, mindre flug som tornuggla. Kul med häckning av pungmes och Sveriges första ägretthäckning men i övrigt Gotlandsovanligt trögt. Dråpslaget förstås missen med fläckdrillen på Närsholmen i juli – ack ja!

Hann en havsfågelskådning på hösten, dåliga vindar, med två lirarter och tre diton labbar. Så kom Anders i slutet av september för havsfåglar men det blev annat godis!

Först Halland med isländska rödspovar, toppskarvar, stäpphök och förstärkta med David större piplärka och prärielöpare. Så ett djärvt vägval – direkt till Öland och en LIFER, årets enda, gulbröstad snäppa.

Som vanligt blev det trots allt allra bäst “hemma” på Gotland igen. Vingbandssångare, jaktfalk och rödhalsad gås stegrades till blåstjärt och den famösa fläckdrillen.

Den sistnämnda fortsatte spöka när (d)en dök upp på Öland 2-3:e december! – då den frös ihjäl och blev musamat????

I slutet av oktober en Rhodosvecka med precis perfekt pansjo skådning, lungt och fint och lagom många lagom svåra arter.

Avslutade med ett spännande Hallandskör med David i första decemberveckan, då Kung Bore fått ned södra Sevrige i brygga. Blev mest snöpulsning i gnistrande sol.

Också en knapp vecka på Gotland därefter gick i samma tecken.

Laddar nu inför 2013. Hoppas få med mig David för bra västkustare, så blir det Island en dryg vecka och i början av februari Gotland. Uganda har varit på tal men hinns knappast med om inte april blir ett alternativ.

TACK FÖR ETT FINT 2012 OCH GOTT NYTT ÅR 2013!

Written by admin

December 30th, 2012 at 6:49 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply