Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Andra dagen 19 januari

without comments

God men kort natt. Inget “aurora borealis” men underskön säng och vackert ljusspel på Harpa, det berömda operahuset. Hoppar upp vid femtiden och mjukar anfrätta leder med en timme Paolo Roberto-yoga på varmgött golv och med utsikt över mörker och hällande regn.

Frukosten något uppvässad sedan sist. Eva kan sin pedagogik så… Några norrmän mixar isländsk och egen kultur – i säng 0500 och hurtigt på turen redan klockan 0900. Inte läge för leder eller yoga.

Spanar in en saftig flock vitvingade trutar som furagerar nedanför hotellfönstret. Tar det lungt och njuter. Kan tom klämma en Grönlandsgås i spetsen på 6 grågäss.

Så vågar vi oss ut och tar sällskap till Tjörnin. Man kan gå in på yr och Reykjavik och få en livevideo på fågelmatningen där. Chans att kryzza och att se undertecknad! Dock inte idag. Mycket grågås, sångsvan och gräsand men i övrigt tunt. Fick parera regn-och hagelskurarna. Omväxlande med solglimtar och kulingvindar från SSO, vindriktningen med dåligt väder! På kvällen tom åska!!

I en park vackert sjungande starar, rödvingar och koltrastar – tala om aprilväder i januari! Eva till vernissage med isländska kultureliten och med vin och tilltugg. Jag ned till hamnen och utsikt över viken innanför Engey, Ängsö – ön utanför oss. Vilket fågelflöde. Dominerande förstås alla gamla vitvingade trutar, överallt i stora flockar, en 3K av “kumlieni”typ och två riktigt mörka 2K, “Thayeri”? Men kan man säga något bestämt med varianter och hybrider som alternativ? Helt klart finns här mellan vittrutXgråtrut en hybridpopulation vid sidan av alla renartiga. Förutom dessa är också skrattmås, fiskmås och havstrut vanliga så här års. Lyckades bara klämma en tretå innanför Engey, men åtskilliga stormfåglar.

Esset blev trots allt en JAKTFALK som jag med viss vedermöda lyckades plocka ute på ön. Den flyttade sig dock så att jag sedan tom kunde se den från kaffebordet i rummet.

Blev softning och vild nederbörd resten av dagen. Hann ändå med goda wienerbröd från Islands äldsta bageri och härliga fiskspett från Sjöbaronen att sköljas ned med därför lämpliga drycker. Nu bad i rummets Spa med utsikt över hav och fjäll.

30 arter so far och ser jag inte en halv sol på väderrapporten!?

 

Written by Olof

January 19th, 2013 at 11:39 pm

Posted in Resor

Leave a Reply