Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

JAKTFALKAR 20 januari

without comments

En god och lång natt. Och visst ser det litet ljust ut bakom beckmörkret till morronyogan.

Dagens guttar vid frukosten anförs av en perukförsedd yngling. Livligt som vanligt. Eva presenterar oss för den gigantiske kubanske servitören, som en svart jätte-“Havanna”. Blir rejält intag av frukt, te, skyr med musli, gravad lax med senapssås, tonfiskröra, äggröra, korvar, baked beans, smörgåsar med ost och leverkorv, grönsaker, kaffe och på detta brassar jag en våffla med sylt.

Fint att gå på när jag vandrar iväg innan soluppgång, långt norrut så det ljusnar i god tid! Målet är yttre piren någon km bort. Tyvärr är den tank-och transportställe för olja och “Adgang forbudt”. Litet besviket söker jag förgäves lä mot den styva kulingen från SO. Moln i söder och norr men klart över Reykjavik. Förrädiskt snorhalt trots 5 grader plus.

Så snett över huvudet – en JAKTFALK nära och fint innan den glider in mot centrum. Annars ger jag upp och retirerar till gammal känd lokal med aningen bättre vindskydd.

Lön för mödan och ett myller av havsfågel, 1000-tals stormfåglar, 100-tals tretåmåsar och tiotalet havssulor. Plockar också ut en sen/tidig mindre lira, en alkekung, en rastande islom och några spetsbergsgäss på en liten ö. Dessutom några delfiner, förm vitnosar, under stormfåglarna.

Genomblåst hem till rummet. Eva som också varit ute dukar fram kaffe och jag dukar fram en jaktfalk på Engey, ca 3km bort.

Sedan följer jag Eva till ett konstevenemang på konstmuséet. Vid Hallagrimskirkjen, monumentet över Reykjavik kommer en – just det, JAKTFALK och landar! Jag blir kvar för att se falken lätta och majestätiskt dra österut.

Går förbi muséet för att kolla att Eva inte kapsejsat i halkan. Så hemåt längs viken. Bland fotande turister närobsar på en knubbsäl med fisknätsrester runt halsen – klarar sig!?

Så- sekundsnabbt bakom Harpa – en falk, igen!?!? Jo, härligt, grant kretsar den över hamnen och får sällskap med ytterligare en och en stenfalk. Alla försvinner så återvänder en över Harpa och huvudet på mig, den chillar runt hotellet och vad skall jag säga!? JAKTFALKENS DAG – i sanning.

 

Written by Olof

January 20th, 2013 at 8:17 pm

Posted in Resor

Leave a Reply