Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Mittwoch 23 januari

without comments

Halvlek, dag 5 på en niodagars! En liten lägesrapport.

Milt med regnrisk hela tiden. Men Island är som troperna inte långt mellan skurarna men heller inte långt mellan solglimtarna. Dock är det ljust 12 h i troperna mot bara 6 på Island i mitten av januari!

Verkar som mildheten i år jämfört med kylan och snön förra året gör fåglarna mer svårsedda och jag misstänker att fjolårets artlista minskas med ett tiotal arter – inte för att de inte finns men de koncentreras inte till friblåsta fält och öppna vakar.

Känns som de två islandsarterna, knipan och strömand kommer att utebli, om jag inte företar en riktad utfärd för att just se dem, vilket inte känns motiverat. Annars är ju Reykjavik bekvämt nog hotspot No 1, särskilt vintertid!

Dagen inleddes mjukt, också för den smärtande nacken. Anders har lärt mig att försöka sträcka ut den aktuella muskeln. Med idogt sträckande genomfördes morronpasset med några få modifikationer. Bra – tja?

Efter frukost drog vi till Rökvikens gräddhylla. Nyfattiga bankyuppies har fått lämna över sina shabrak till mer besuttna som Björk mfl. I ledet bakom finns än mer gedigna villor ur Evas favoritromaner. För mig en vandring i den moderna isländska litteraturen med en perfekt ciceron.

Ändå lämnade jag den scenen och drog till Sölarskjol med samma utsikt över fjordar och fjäll. Förra året 1000-tals änder i vakarna med en amerikansk bläsand och en svartand som russin. I år 50 bläsänder och 2 snatteränder – allt!

Trots nacken hela vägen ut till Saltjaernaess – med tub! Kärvt och tämligen fågelfattigt. Högvatten och trots många plusgrader isningstendenser. En fet jaktfalk hade frossat, månne på frånvarande amerikaner??

Fick så fin utsikt och läposition bakom en nordlig klitter. Och så lön för min möda med en passerande brednäbbad simsnäppa i vinterdräkt, en rastande spetsbergsgrissla och årets första lunne som kom in och lade sig vid grisslan.

Belåtet kunde jag vid återtåget konstatera att ringnäbbade måsen klarat jaktfalken och att nacken bestått provet.

Blev härligt SPA, där Eva överraskade med ångbastu på hot pot. Så tillbringade jag en stund sugande på en trutöl medan sälarna på Sjöbaronen fixade diverse spett att intaga bakom panoramafönstren. Nog anades litet Northern Light, men det bidde inget!

 

 

Written by Olof

January 24th, 2013 at 10:03 pm

Posted in Resor

Leave a Reply