Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Knölval, strömand och surhaj 25 januari

without comments

var litet smågnällig över att inte se allt och att det regnade och som svar på tal blev det en strålande dag med sol, laber bris och om inte allt så nästan!

Började med att gå ut i hamnen, där jag förra gången nästan blåste bort. Litet skumma kvarter, bl.a. ett hem för onyktra! Dessutom oljecisterner med tillbehör men i övrigt vackert och vilken utsikt.

Efter en vecka är man ju litet pretto så först när en vit vadare landade på vattnet började adrenalinet ticka – resans andra brednäbbade simsnäppa! Få rapporter vintertid men ovanligt många havsfåglar verkar ha kommit tidigt/varit kvar denna vinter och hit hör ju den brednäbbade vintertid.

Bytte position till västra piren med ännu bättre utsikt över Faxabukten. Mängder av fa stormfågel men också havssulor och tretåiga.

Och där med ett plask ca 70 ton valfläsk, en humpie eller på svenska knölval. Nästan direkt kommer en valskådningsbåt med rak kurs mot mastodonten. De flesta valskådarna verkade ha varit sjösjuka i den sugande dyningen och missade valen. Hade varit bättre vid min tub på fast mark!

Började få gång på grejorna och klämde en islom bland smålommar, en alkekung bland tobisgrisslor och så än bättre en amerikansk gråtrut, 2K, mörk med vittrutnäbb som omedelbara karaktär. Och till slut allra bäst en eller två strömänder, små, helmörka med teckning på huvudet, svårsedda bland vågskvalp, kelp och svarta lavastenar ute vid ett litet skär.

Nöjd via Sjöbaronens hummersoppa hem och laddning för kvällens övningar. Först SPAet med ångbastu och hotpoten!

Så kommer Gisli och hämtar till sitt och Sigruns hus. G och S bodde i Göteborg under slutet av 60-talet och hela 70-talet – i Johanneberg utan att vi stötte ihop. Dock blev de vänner till en vän till oss, Mats. Så nu vankades det surhaj, plockfisk, torskrygg och skyrkaka, idel, ädla Islandsdelikatesser.

Mums och vad trevligt vi hade. Strax före midnatt somnade jag i snöfall. Och så missade vi något – norrsken!

Written by Olof

January 26th, 2013 at 5:58 pm

Posted in Resor

Leave a Reply