Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Större turturduva

with one comment

Strålande förstadag på 2013. Lika vass början på året som David var med mobilen och swarren

Man kan bara förundras. Lägg härtill blåst och isande kyla. Ja, det var en fin start.

Sedan trögade det en hel del. Invasionsarter och rarrisar missades in legio. Plus att omständighheterna var “ogynnsamma”, kanske ett typiskt pansjosyndrom!?

Nåväl Island blev ett lyft, självklart – bara jaktfalken på Hallgrimmskyrkjan eller ringnäbbade måsen med förre fiskeriministern eller surhajen nedsköljd med akvavit!

Men ändå – Så den 7 februari.

En grann duva sågs på en antenn i Kålltorp redan i höstas. Den 3 februari fångade Fredrik S duvan på näthinnan och bild och hörde rykten om att den setts 27 januari. Han trodde försiktigtvis på obest turtur.

Alltfler skådare började lägga in Kålltorp, tidigare bara känd för de tvåfasade kattugglorna på sjukhemmet, i sin rutt. Och – den 6 februari slog en av Götets topp-spottrarna Roger E till – mycket trolig större turtur! Och omedelbart kom första vågen av skådare, de sk twitcharna, trots bara några få timmar till becksvart.

Dom dammsög och artbestämningen med fågeln inom hank och stör var tämligen enkel, stor, mörk med grå stjärtspetsar, större turturduva. 40 år sedan den sågs i Göteborg mars-april 1973 samma år som David föddes.

Verkade lätt. Nära, nästan promenadavstånd och en hel dag innan jag skulle till Gotland. Men årets motflyt, storstädning, bakning mm – skapade en försvarsmur – sett tre raser av duvan, orientalis, agricola och meena, det kan vara dystert att dra Kålltorp en vinpinad vinterdag etc.

Messade med David, som jobbade hemma och avvaktade larm. Jag tog femman till Sanatoriegatan. På senaste platsen för brottet inte en skådare i sikte och trots att en turkduva spelade vilt i den “täta granen” så kände jag Kung Bores hand om hjärtat. Så brast himlen ut i jubelkör, två duvor lättar från marken, en turk och den andra mindre mörkare, bakom ett hus, över Sanatoriegatan över en taknock. Andre skådaren hinner inte riktigt med.

Nu väller de in mest icke-twitchare som bryr sig om trängselskatter, pensionärskort, halka mm men naturligtvis också en del senkomna stridisar. Litet omstridd kung som den ende som – eller… Är övertygad om att den har sitt favoritställe just där “jag såg den” och förevisar plejset för alla nytillkomna trots att jag hinner ta några utflykter. Så ca femte personen jag står och pralar för, “Där sitter den – på staketet!” Det känns som almighty tagit tenorstämman i jubelkören.

Blir litet av familjefest bakom Munkebäcksgatan 26. Alldeles speciellt när David svänger in och drar mobil, handkikare och duva på fri hand

STÖRRE TURTURDUVA!  Uj! – Bestämning, nja!?

Lite diskussioner kring ålder. Kan ha viss betydelse för slutlig artbestämning. Som tidigare i bloggen angående bla fläckdrillsnäppan känner jag mig fri att uttala att det rör sig om en orientalis, den mest arketypiska och nominatformen inte bara till namnet . Återkommer med kött på benen eller dementi!

Written by Olof

February 9th, 2013 at 7:17 pm

One Response to 'Större turturduva'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Större turturduva'.

  1. Tackar igen för service vid st turturn!

    David Armini

    11 Feb 13 at 12:34 pm

Leave a Reply