Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Pinnar!

without comments

Har klagats på årspinnar. Tittar man på artportalens förnämliga listor är det bekymmersamt få sedda arter så här långt.

Många förrädiska vintrar och en innevarande utan spännande väderinslag? – Knappast skådarintensiteten och inte heller obligatoriska bombnedslagen, större gulbena och svarthuvad trut.

Lokalpatriotisk och litet ego tål väl större turturduvan i Kålltorp ett omnämnande. 40 år sedan sist och på året när David föddes och jag började mitt artpinnande.

Intressant diskussion kring fågeln. Arten är uppdelad i ett antal raser och i tider av splittar och slumpar kan en klockren artpinne över en natt tvärt brytas av. Därför gäller det att vara på tårna.

Det som ev är på gång är en split mellan Streptopelia orientalis ssp

och rasen Streptopelia orientalis meena.

“Meena” finns i Centralasien medan övriga raser finns längre söder/österut . Alla auktorer är inte eniga om hur raser som “Agricola” skall slumpas/vara ytterligare egna arter.

För oss och för att inte förvirra för mycket får man säga att bara nominatformen “orientalis” och “meena” kan vara aktuella som spontana – vad vi nu menar med det ( Tänk på den vitstrupiga sparven som seglade runt i våra hamnar i somras!)?

Att jobba med rasfrågan är som att ta i ett glödhett järn. Turturduvan, “meena”, “orientalis” beskriver fältmässigt en klin österut. Problemet är att säkrar man en “meena” från turturduva då går den inte att säkra från en “orientalis“.

Alas skall man slumpa allt i en art eller splitta, och då börja jobba med sannolikhet och mikrobiologi – fältbiologi good-night!

Själv tycker jag denna individ är tryggt sprungen ur den östsibiriska stammen. Den är heltäckt grå på undersidan, har gråblå stjärtspetsar, är gediget rödbrun med svarta centra på täckfjädrar. Nackfläcken är tydlig men ändå inte så bjärt som hos “Meena”. Kort sagt en litet satt duva, mörk och försvinner lätt i terrängen, men väl sedd en grann uppenbarelse!

Angående ålder så tror jag på adult, mörk iris, ruggning av alla vingpennor utom de två yttersta tydlig halssidefläck.

Men gå in på Svalan och bilda er en egen uppfattning. Finns excellenta bilder. Låter Jan-Åke från GP illustrera med sin senaste, kolla andra han har varit en breaker! – både i tankar och bild!

 

 

Duvan ingick i en flogg för mig häromdagen. Rustade stålhingsten och skumpade iväg. Nedför Eklandagatan uppför Delsjövägen till större turturduvan, så via Gamlestaden till Gasklockan och Pilleparet, därefter över Göta Älvbron och längs norra Älvstranden till Färjenäs och en hona Mandarinand, så besteg jag Älvsborgsbron och över Mariaplan till Slottskogen med en stjärtandshona och snatterXgräsandsdraken. Dryga 2 mil och 3 timmar. Da´n innan hade jag nyttjat pansjokortet till Askim och 2 timmars strandraggning för en vattenpiplärka.

Pinnar? – en mandarin “klam”.

Andra bullar fredag morgon med David i Klippans naturreservat. Ljuvligt spel av minst en sparvuggla och visst var det en tretå som kickade man har ju bott i Umeå!!! – två friska årspinnar!

Tack till David och Jan-Åke!

 

Written by admin

March 3rd, 2013 at 7:29 pm

Leave a Reply