Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

9,10,11 jan

without comments

I väntan på att pensionärstillvaron skall slå rot med utfäst fri tid kastar jag ned detta.

I fredags skulle jag visa sparvugglan för David och yngste barnbarnet, Zacci. Blev till det för ornitologen mest förhatliga, en DIP!! Turligt nog var det gott om trevliga skådare och ett strålande väder och varken barn eller barnbarn var särskilt betryckta. Särskilt kul att träffa Christer som det var längesedan. Han hade gått på pappaledighet med “nyfödd” ettåring – mycket lugn och snäll verkade det. Många goda skratt och minnen, förstås.

Litet plåster var en trummande mindre hack. Än bättre salva på såret när vi passerar Spåntorget och där står våra kanonfotografer Kerstin och Sven-Olof och plåtar en dubbeltrast i en lönn (vore väl bara den om det inte blir en taigatrast snart, tycks vimla av den varan i Norden just nu!). Trevligt att presentera omtalade personer för varandra.

Resten av dagen blir det Zacci för hela slanten.

På lördagen satsar jag i gråvädret på Gasklockan längs hamnen till Klippan och så via Slottskogen och Botaniska hem. Smådopping vid Marieholmsbron och så en för Älven riktig stänkare, en alfågelhane i grann vinterskrud. Vid Ibis-båten Astoria.

I Fiskhamnen träffar jag bekanntingar i form av vitvingade truten och Kerstin, som är där med väninnan Birgitta. De “drar” på studs på allen och dippar inte! Vilka bilder.

Men den flyger sin väg och än inga fler rapporter .

Avrundar med bläsand i Stora dammen och litet finkar vid matningen i Botaniska. Får också veta i vilken stubbe kattugglan “brukar” sitta.

Idag så en satsning på stubben gav noll men matningen såväl en entita (idag sorgligt svårare att se än för bara 10 å¨r sedan) som två stenknäckar.

Klippan bjöd bara de två feta helvita ankorna som något udda, medan Fiskhamnen säkrade vitvingade för vilken gång i ordningen? Där lustigt nog åter Christer med lillpojken och dessutom blomma.

Appropå vitvingade kanske läge för ytterligare studier eftersom den (för?) raskt tyckts alternerat med Slottskogen idag. Det har tidigare framkastats litet divergerande åsikter kring oljestänk i dräkten. Är det fler än en fågel? Minns vittrutarna för två år sedan!

Written by Olof

January 11th, 2009 at 10:09 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply