Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Sunny side

with one comment

Man kan skoja om Sveriges framsida och ännu mer om “the sunny side”, för i Göteborg regnar det ofta medan på Gotland…!

När jag drog mig upp vid tretiden lördagen 20 april låg dimsjoken över Västgötaskogarna och termometern visade flera minusgrader. På kvällen hade jag till Evas förtjusning lockat fram en kattuggla. Märkligt nog hade David en jagande vid Sörgården, tomtkryzz.

Visst är ugglor är turfåglar??

Entimmespasset  på yogamattan och bastanta gröten, matsäck toppad med nybakade kanelbullar fixades. Så rasade jag nedför trapporna till Carlanderska lagom till 0500 och David i nedisad careta.

Halland hade varit glödhett ett par dagar, men just i går hade det svalnat betänkligt, skedstorkarna på Getterön drog iväg och blåvingade årtan i Påarp – putz weg! Vi startade med Gubbanäsan lagom att solen bröt igenom och dimman lade sig en bit utanför kustlinjen.

Gubbens Näsa höll sig bättre ren än min med drag åt bihålorna, lomhörd och lätt varig. Med David vid min sida gick det ändå galant, sjöorrar, en svärta, ung hane, alfåglar, toppskarvar, smålommar, silvertärnor, en kustlabb och en stenfalk. Trevligt småsnack med en söderkis på jakt efter årtan och i en liten pöl bland klipporna en vattenrall.

Vi gjorde ett hugg i 5:e vik, men gick bet – igen. Kul, dock att träffa Björn L på ständig artjakt. Så dirigerade David oss till Killingatången.

Vi jobbade och slet och “pö om pö” drog vi in det ena efter det andra, mest på vadarfronten, myrspovar, 5 kustsnäppor, en rödspov, 3 kärrsnäppor, 2 gluttsnäppor etc och pärlor var en hermelin i stengärdsgården och en passerande glada. Naturligtvis smakade kaffe nr 2 utmärkt i solen.

Så upptäcktes den blåvingade på Trönninge och Birdalarm (bugg!)larmade en alförrädare på Gubbanäsan som vi just lämnat. Tungt arbetade vi fram dagens enda dvärgmås, skäggmes och till slut den svåra RINGANDXVIGG hybriden från fågeltornsparkeringen och stora gömslet.

Aningen dämpade grep David taktpinnen och drog till McDonalds för bunkring. Jag passade på att hitta tre spetsbergsgäss som överraskande blev “dragart” för alla som inte redan dragit vidare.

Hmmm! Kan väl anas ett ex bland grågasarna, särskilt övre högra hörnet på första bilden. Vi dock mäkta nöjda och på bättre humör. Fick jättestöd av Kit och …

så var vi på väg. En halvtimme på E6, så Trönninge ängar. Vi hade aldrig varit där men via Pilkingtons glas(s)fabrik gick det klockrent. Förbi tornet till gömsleparkeringen, inte gå upp på vallen – streng verboten, in i gömslet, “den försvann bakom ön”, och så…

BLÅVINGAD ÅRTA, där var den! 1982 åkte vi först till Faludden på den sedan en heroisk tältning på Fårö via Sjuströmmar men – NARDA!

Jag knep den vid Echo ponds i Everglades 1990, för David en lifer. Håll till godo

Vicken arbetsseger!

Sunny side

TACK DAVID!!!

 

Written by admin

April 26th, 2013 at 8:56 pm

Posted in Uncategorized

One Response to 'Sunny side'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Sunny side'.

  1. Tack själv Olof!

    David Armini

    28 Apr 13 at 11:12 pm

Leave a Reply