Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

The Battle of Towers 17 maj 1997

without comments

Till tröst när spärrelden av rarrisrapporter från Gotland sätter in som värst – en nostalgytrip till

17 maj 1997

I veckan hade Lasse J ringt och undrat om vi ville vara med i ett finskt jippo, där fågeltorn i Baltikum räknade arter och bedrev skådarpropaganda i combo. Han och bla Lasse T skulle besätta Stockvikentornet och ansåg sig ha en god chans. Och det skulle sitta fint med mer blågult i kampen.

Jan Janthe och jag ansåg oss vältränade och valde Pavikens västra fågeltorn som mest strategiskt. Reglerna var då att minst två skulle se/höra varje art inom en km-radie. Tiden var 05:00-15:00 tror jag, möjligen förskjuten någon timma tidigare. Man skulle också guida intresserade som dök upp. Vi hade väl knappt tio besökare.

Lasse J fungerade som koordinator och gav kontinuerliga rapporter om ställningen. Vi hade bra flyt medan det gick trögare för Stockvike. Matsalu med Haeska-tornet hade dock redan från början en kraftig ledning.

Framåt middagstid hade Stockvike lagt sig på sparlåga medan vi alltmer närmade oss Haeska, som dock verkade ha ett alltför stort försprång. Sista timmarna bröt vi kontakten förutom timmesavstämning. Sista avstämningen var spänningen stor vi låg tvåa och bara en art efter Haeska, 127 – 128, det gamla rekordet låg på 130 arter!

Arterna fortsatte trilla in 128, 129, 130 och 131, en brunand som simmade ut ur vassen! Lasse J meddelade att i Matsalu firade man segern med champagne – vi hade i alla fall slagit det gamla rekordet och kommit tvåa.

MEN – detta var inte 2000-talet utan seklet innan med fortfarande darrig cyberkommunikation så efter att dom och vi kommit på att de östliga bröderna hela tiden legat en timme före så stod vi som ensamma segrare med 131-128 och nya rekordhållare. Vi firade modest med glass från Café Biet och hade vad som kunnat vara art 132 över huvudet, en tundrasädgås!

Märkligaste arterna har jag antecknat, bläsgås, småfläckig sumphöna, havsörn, pungmes och tre hackspettarter. Alltså inget märkvärdigt. Vill minnas att det grämde oss att vi missade Kentsk tärna.

Dock måste påpekas att vi var extremt uppdaterade, hade tränat ihop länge och vädret var bra!

Återstår bara att önska alla lyckliga i fält en lyckad dag idag!

Written by admin

May 4th, 2013 at 3:09 pm

Leave a Reply