Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Skådardagen på Amundön 5 maj 2013

without comments

Finaste väder i bästa fågeltid – kanske just därför bara 2 personer, Lisen och Johan Grafström från Kungsbacka som travade runt Amundön med mig i ca tre timmar. Lars Lundmark, Mr Amundön fanns på plats. Han delade frikostigt med  sig av sitt kunnande. En annan skådande “ortsbo” Sten Levin bidrog också med spännande tips.

64 arter, många i bästa vårdräkt och glatt sjungande – allehanda sångare, rödstjärt, buskskvätta, stenskvätta, göktyta mm. I gölarna på beteshagen, mindre strandpipare, grönbena, gluttsnäppa, gulärlor mm.

Det var annat än 10 arter i smällande vinterkyla i primo mars på Safjället – MEN med 35 besökare!!!

Vi fick njuta till fullo. Vi kunde lyssna in och analysera första trevande sången hos flera arter. Den är ofta litet “svårartad” innan den funnit sin artegna karaktär efter några dagar. Flera lövsångare och ärtsångare sjöng litet lustigt. Och till kaffet ute på rastplatsen vid cyklopbadet kunde vi lyssna till smygsången från en nyinkommen törnsångare.

I skogsbrynet till den södra beteshagen satt en grann törnskatehane på vakt över en gulmyllrande blandflock med sydliga och nordliga gulärlor, samtidigt som en göktyta lät.

Detta blev slutklämmen, då ytterligare två skådare anslöt så att det blev inalles sju besökare.

Ett varmt tack till er alla som bidrog till en görfin skådarmorgon. 64 arter matchade väl bästa resultatet, 73 arter i kvadratjakten.

Written by admin

May 12th, 2013 at 2:00 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply