Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Spoven i dramat

without comments

Sommaren blir lätt litet silly season med Mont Everesthöga toppar och Marianergravsdjupa dippar.

Den rödhuvade törnskatan innehåller allt!

I sin blotta närvaro – himmelskt vacker och roligt

– via slitet med rasbestämning på havsnivå i den gråa vardagen. Får väl i det sammanhanget åter tycka att mycket för tanken österut; svartvit utan bruna eller röda stick, en flyktbild med stora vita blaffor på stjärt-o handpennebas men, men.

Till djupdykningen när det eviga käbblet kring alla plåtniklasar drar igång. Vem har rätt att smyga närmast? Vem skrämmer bort? – sic!

En giftig bild på en snabelnäbbad spov innehöll också det mesta.

Spoven är en karismatisk fågel.

Bland mina första fågelminnen, finns sommarlov i segelbåten och sträckande spovar. Pappa berättade och beskrev de ödsligt visslande eller gnäggande silhuetterna som i formation drog söderut.Ibland fick han någon att ta ett extravarv genom att vissla.

Mytomspunnen är eskimåspoven, som senast sågs på 60-talet. Fanns i miljoner på Kanadensiska tundran och i Pampas för ett sekel sedan, nu utdöd?

Eller smalnäbbade spoven som senast sågs 2002 i Ungern. De sista smalnäbbade kryzzades av svenska kryzzjägare vid Merja Zerga i Marocko på 80-talet.

Själv lånade jag en cykel i Sousse 1979 i Tunisien och cyklade med David på styrstången de två milen till en saltsjö – med tips från danska ornitologer om smalnäbbad spov. Det blev tre fyrmilare på en vecka och varje gång fanns spoven på plats!

Den snabelnäbbade i Stockvike hamnade i samma karismatiska fålla som ovanstående men i motsatta ändan storleksmässigt. Den sällade sig till de två giganterna långnäbbad spov och orientspov. Med en hypotetisk chans för orient – VICKEN GREJ! – första i WP!?

Men ack ett djupdyk från Mount Everst parnass djupt ned i Marianergravens mörka djup. En ovanligt långnäbbad skönhet – en storspovhona har de senaste åren häckat i området.

Glädjedödare, Partypooper, surdeg – invektiven är många. Men alls icke, jag tex hade aldrig läst så mycket om spovar om inte för den snabeltandade och det är jag glad och tacksam för.

Tack fotograf, kommenterare och the party-pooper!

Written by admin

July 8th, 2013 at 7:17 pm

Posted in Västergarn

Leave a Reply