Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Stora Amundön 15 augusti anno -13

without comments

Med yrs hjälp lyckades NaturStig pricka – mellan åsk-och regndagar, the day. Laber bris från W, sol och värme.

På bron ut mot ön kunde jag välkomna en 20-manna (eller heter det henna om man är politiskt korrekt??) skara av förväntansfulla skådare. En del gamla bekanta andra nya ansikten.

Yr av värmen efter cykelturen och euforin över fina vädret skroderade jag om kommande bad. Hur det gick med det, visar sig!

Amundöns strandängar kunde genast visa ett vimmel av förväntade artgrupper som starar, svalor och ärlor. Så här års övernattar de i tusental i vassruggar och jagar sedan svärmande flygmyror på dagarna. Allt för att bygga upp sig inför stundande flytten mot söder. Mest beundrade blev några gulärlor som spankulerade under manken på några hästar.

Gruppen visade sig innehålla många vassa skådare, så undertecknad behövde inte anstränga sig, det upptäcktes hejvilt, buskskvätta, stenskvätta, gluttsnäppa, tornfalk, rödstjärt, gröngöling och mycket mer.

Stig hade utlovat gåsgam – och där kom den, men nej! – bara en gjuse men ändå. Och då trädde dagens ledare fram, under gjusen drog en korsnäbbflock förbi. Han erbjöd då en sk string på dagens rarris – bändelkorsnäbb. Ingen nappade klokt nog.

Mindre klokt var att dra hela gänget den hala, klippiga stigen ut mot Kungsviken. Men ingen bangade och allt gick väl. Tunt med fågel i havsbandet men ett glittrande, glimrande hav och härlig samvaro i javans dofter.

Vi kunde summera och enskilda arträkningar hamnade på 20+ medan gruppen totalt fick ihop nästan  det dubbla.

Härliga tre timmar med trevliga människor!

Enda smolket att missa gåsgam, svartpannad törnskata och…

 

Poseidon från Johanneberg tackar er alla varmt.

Written by admin

August 16th, 2013 at 5:59 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply