Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

27 och 28 aug på Seltjarnarness

without comments

Efter litet drizzel på tisdagsmorgonen har det varit uppehåll i över ett dygn och tom litet solstänk – härligt.

På tisdagen blåste det upp rejält, pålandsvind från NV. Tog en kort spanpaus vid surhajsboden och “min” varma källa – tyvärr för het och för liten för att vara  en hot-pot, men jag gillar att sticka ned mitt vita stela finger som blir rött och mjukt.

Uj, va det vimlade. Takten var ca 600 stormfåglar i timmen. Jag hastade ut till västligaste utposten, en betongbunker med hyggligt vindskydd.

Vinden ökade. Stormfågeltakten var nu uppe i 1500 per timme. Havssulor, lunnefåglar, tretåmåsar, kustlabbar hur nära som helst. Mellan mig och strandlinjen 50m ut kom massor med fint. Som jag förutspått blev det 12 MINDRE LIROR, 2 GRÅLIROR (kan ha varit bara en och samma som häromdagen) och en STORMSVALA.

Mäktigt och väl genomblåst hem.

På onsdagen laber bris från SO och solstänk. Helt nya förutsättningar, vad månde bliva? Det var nästan fler havssulor än stormfåglar. Ganska mycket tordmular och några sillgrisslor låg framför mig. En mindre lira paddlade förbi och en storlabb trimmade några sulor. Alltför långt ut, i horisontlinjen låg valskådarbåtarna och spanade. Det var ju bara attan.

Så började havet koka ute vid resterna av de gamla stenkistorna som tjänat som saliner. Sulorna blev som galna, några VITNOSDELFINER försåg sig ur havets skafferi och minsann en bit ut kollade en nyfiken VIKVAL till. Kanske inga praktobsar men ändå belåten förbi Bakkatjörn hemåt.

Där satt Óskar och spanade, bevakar lokalen 365 dagar om året! Ändå har jag på mindre än en vecka snutit honom på en super, grålira och en next-to, brednäbbad simsnäppa. Hmm, kanske dags att lämna bilen.

Óskar visade bilder på den Thayertrut jag hittade vid Harpa i januari. Förmodligen samma som jag såg där redan förra januari. Sådana där vifåglar har ju en benägenhet att återvända till samma plats år efter år. Jättekul och nu är kontakt knuten till ömsesidig glädje hoppas jag. Han hade massor av fina tips.

Så blev det svettig hemgång, jumpa, dusch och härlig plockfisk. Ligger nu på 60 arter – helt godkänt.

Written by admin

August 28th, 2013 at 11:08 pm

Posted in Resor

Leave a Reply