Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Aptitretare 8 sep

without comments

Innan förhoppningsvis foton kommer för ytterligare analys och illustration.

En liten kortis – aptitretare om man så vill.

Klocken elva på sekunden svängde Edward in jeepen på Ránargatan.

Edward från Manchester, men sedan 17 år islänning. En av öns absoluta topp-birders och som talar svenska – ren svenska – han har läst på universitetet!

På vägen hämtade vi upp ännu en ur Islands topp tio, Sigmundur!

Vi övergick till engelska. En laddad trio på väg till Gardur, ca 6 mil och en timmes körning till Island sydvästligaste utpost.

Har väl haft litet ruelse över allt jag sett de senaste fem dagarna. Ingen annan har sett något. Och när Edward frågade om ålder på den amerikanska tundrapiparen och jag inte kunde hitta något så tidigt fynd av en juvenil – i hela Västra Palearktis, någonsin. Men det blåste storm från W för en vecka sedan. Alla mina obsar är bevisligen på G över NW Atlanten och kanske viktigast jag har haft tid!

I trion var vi direkt överens, fågelskådning är ett nöje och ett medel men inte prio ett i livet.  Därför blir det ofta att man passar på att ta en titt, på lunchrasten, när man åker till jobbet, när man hämtar barnen. Jag har haft tid i fält långt utöver det.

Som på beställning förlöste Edward mig ur min ruelse inom en minut vid första stoppet. “I sjökanten. Tror det är en AGP, American Golden Plover!” Inom samma minut hade vi den alla tre! Metodiskt betade vi av bestämningen. Den höll sig litet för sig själv, det fanns ljungpipare överallt, ett tag dök det upp en brushane, också raritet på Island. Till slut sopade den undan sista unset av tvivel, flög en bit och visade de helgå vingundersidorna.

En halvtimme senare stannade vi vid en till av alla ljungpiparprydda ängar och Edward förklarade att här hade det setts Island första sibiriska tundrapipare för två år sedan. Vi stirrade alla förundrat på en ensam pipare alldeles vid bilen! Kolla själva!

Edward igen. “Är det samma?”. Inte en sibir men ännu en amerikan!!

Vi rundade av med en flock FJÄLLRIPOR och en promenad längs en av Västra Palearktis västligaste utposter  innan återgång till söndagsfamiljer och för mig skruvning av badrummet!

TACK FÖR TUR OCH SÄLLSKAP!

Written by admin

September 9th, 2013 at 8:33 am

Posted in Resor

Leave a Reply