Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Vikingatåg 12 sep

without comments

Klockan 3 väcktes jag av ett störtande plan – LUGN!, det var bara stormen som tjöt längs Ránargata.

Att det piskar på av bara attan tycks bekymra ingen eller inget här på Island. Halvöppna fönster och tvärdrag överallt.

I min lägenhet märker jag ingen skillnad, det drar lika mycket om jag stänger. Friskt och gott och varmt!

God tid för morrondonten och god tid för vinden att stilla av. Ja-ja, trotsade vädrets makter städslade ett av russen. Fick krumma rejält men ut kom jag.

Kändes bra med fågel, mjukade med den ringnäbbade som låg på vattnet. Men det var inte lätt, jag vacklade och fåglarna for som – ja, just det – tättingar.  En enkelbeckasin såg ut som en präktig gräsand för att i nästa ögonblick förvandlas till en ängspiplärka om ni förstår.

Kämpade mig ut till “min” bunker med hagelartat regn i 20 ms rakt i plytet. En viking av härdat stål som sände sina landsmän tankar av överseende, sol, 20 grader, laber östan – klenisar!

Men, men efter att ha stöddat mig ett tag kom en gammal gubbe med sin tant – OCH GUBBEN HADE KORTBYXOR! Benen var illröda och de hejade glatt. Vikingastålet smällte snabbt ned till sin riktiga storlek. Jag byltade på mig, satte mig i lä och visst värmde solen en aning (+7). Fint flöde av tusentaks havsfåglar. Inget ess men ok för en brednäbbad simsnäppa som snällt lade sig på vattnet en stund, en grann storlabb som jag misstänker är samma fågel jag sett, kommer på samma sätt vid samma tid och så två silvertärnor, som annars verkar ha dratt.

Jämra skön hemfärd, inte många tramptag innan Kronan och en välförtjänt Sushi.

På eftermiddagen passade vikingen på att fylla mjödförrådet, behövs nog om han skall satsa på kortbyxor i morgon. Han passade också på att spana in resan 80:e art, två spetsbergsgäss i Tjörnin.

Hur gick det med ejdrarna? Orkade bara med en hane med segel, alltså “borealis” – eller var det vinden?

Written by admin

September 12th, 2013 at 10:39 pm

Posted in Resor

Leave a Reply