Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Fredagen den 13:e

without comments

Hu, ger alltid litet vibbar som när en svart katt… TVI, TVI!!

En härlig morgon sol, laber vind och nästan + 10! Kastar mig på cykeln och pedalar ut mot “mina” marker. Halvvägs hinner vibbarna upp mig – kaffekokaren! Vad skall Palli säga om brandvarnaren börjar yla – igen! En dag som denna, no problem, kurs hemåt och bara ytterligare tid att njuta denna underbara by. Kokaren exemplariskt avstängd på tre punkter och jag ombesörjer istället den försummade solskyddsfaktorn – typ 50 total block – här skall icke knusslas.

Skönt att se den Ringnäbbade på plats. Räknar litet, om den först sågs hösten 2008 och då bestämdes till 2K och nu är det hösten 2013. Då skall den vara 7K nu och fylla 7 år till sommaren!? Om den har brutit sitt vänsterben verkar det ha läkt men på ett sätt som gör det obrukbart, det hänger ned till synes intakt. Ett annat alternativ är ett medfött fel. Hur som har den klarat sig!

Ute vid min bunker var det fullt håll-i-gång. Några ungdomar videofilmade. Jag inbjöds att sitta där inne, men jag föredrar alltid att bara ha bunkrar och annat som vindskydd. Dom skrattade och tyckte nog att jag var en riktig Viking, särskilt den pigga tjejen och i min fantasi.

I verkligheten var det jättefin skådning, lagom sträckande och rastande. Fick underbart pedagogiska studier av en SPETSBERGSGRISSLA med sillar och mular, alla i vinterdräkt. Jag hade 4 + 1 smalnäbbade simsnäppor på förbisträck och så kommer det en vinterfärgad BREDNÄBBAD SIMSNÄPPA och lägger sig 100m utanför – vad säger man!? Och så svårar jag på ejdrar, får nog läsa på, bara “borealis” so far. En mindre lira och 4 silvertärnor mot Kap tål att nämnas.

På hemvägen började det blåsa och efterhand blev det som vanligt. Regnar häftigt just nu.

Kul grej igår. Såg ju 2 spetsbergsgäss i Tjörnin. När jag 1700 gick uppför Aegirgata mot Ránargata såg jag bakom kyrkan en stor flock fåglar. – kajor finns inte på Island så det var väl gässen i Tjörnin som gjorde en rockad!? Så skriver Edward att han sett 60 spetsbergsgäss dra mot W 1700.

Frågan är om jag inte ligger i skuld till Edward nu, tundrapipare och spetsbergare, öl eller whisky!?

Written by admin

September 13th, 2013 at 8:26 pm

Posted in Resor

Leave a Reply