Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Längtar? Toppbirders! 15 sep

without comments

Storm från norr, 4 grader, snö på kullarna runt Reykjavik. När cykelkedjan närmast blåste av fick jag släpa mig och cykel bakom ett skjul för att få på den. Det gick inte i blåsten. När jag flög fram bakom vågbrytarna längs Eidisviken sprayades jag av iskallt saltvatten.

Längtar jag till våren och NE Iceland? Edward frestar

Drivved från Sibirien. Vad lugnt och skönt det verkar.

Eller vad sägs om sol, 25 grader i skuggan och vindstilla. Anders frestar

Här får han hjälp av fyra vita sirener i “min” vik i Västergarn. Hjälp, bind Olofysseus vid Ránargata!

 

Det skadar aldrig att få längta. När nuet biter så fint.

Mötte den “enbente” på min färd ut mot Bakkatjörn, redan i Eidisviken. Den riktiga stormen hade inte riktigt börjat. Såg litet fina prutgåsflockar mot S, men bara en annan gås med dom, en grönlandsbläsgås.

Tänkte på vitgumpen när jag såg en ljungpiparflock med några kärrsnäppor. Men nu ökade vinden och jag fick ta skydd bakom bunkern. Kanon för något spännande över havet, tex en repris på juv tärnmåsen den 4 sep!?

Bidde bara en grann islom och en insträckande vitvingad trut direkt från Grönland. Med livet som insats tog jag mig så hem.

Men, men jag har haft förmånen att vid två tillfällen skåda med två av Islands topp-birders, Edward och Simmi och jag är djupt imponerad. Lugnt, avspänt men grymt effektivt. De hittade gång efter annan nålen i höstacken!

Finns det fler av den kalibern? Verkar så för i vedervädret idag hittas såväl vitgumpsnäppan i Bakkatjörn som två tärnmåsar, förvisso adulta, i Gardur!

Kredit åt isländska fågelskådare!

Written by admin

September 15th, 2013 at 11:44 pm

Posted in Resor

Leave a Reply